Voor 900.000 dollar is een 18e eeuws ‘Thora schild’ te koop

Twee Thoraschilden. Foto Sotheby’s

Onder de relikwieën die te koop worden aangeboden in een aanstaande Sotheby’s-veiling, zijn twee Torah-schilden die het veilinghuis “de belangrijkste Judaica stukken die in een generatie op een veiling verschijnen” noemt, meldt JTA.

De items maken deel uit van een schat aan Judaica stukken van de familie Sassoon, een rijke familie oorspronkelijk uit Irak, die het veilinghuis volgende maand te koop aanbiedt.

De 68 items omvatten een mantel en huwelijkscontract van een huwelijk in 1853 in Bombay, sierlijke Thora-versieringen uit Nederland en een gebedenboek en een set tefillin’s die toebehoorden aan een vooraanstaande 19e-eeuwse Baghdadi-rabbijn.

Gebedenboek uit de 19e eeuw. Foto Sotheby’s

De items die waarschijnlijk, volgens de catalogus die Sotheby’s voor de veiling heeft geproduceerd, voor de hoogste prijs zullen worden verkocht zijn twee schilden die worden gebruikt om Torah-rollen te versieren. Gemaakt van zilver en toegeschreven aan een ambachtsman genaamd Elimelekh Tzoref van Stanislav die aan het einde van de 18e eeuw werkte in een stad die nu deel uitmaakt van Oekraïne, de ene is versierd met scènes uit de Thora en de andere heeft een gedetailleerd plan van de oude tempel in Jeruzalem.

Tefillin’s die toebehoorden aan een vooraanstaande 19e-eeuwse Baghdadi-rabbijn. Foto Sotheby’s

Een derde schild dat aan Elimelekh Tzoref van Stanislav wordt toegeschreven, bevindt zich in het bezit van het Israel Museum na het twee decennia geleden voor bijna 800.000 dollar te hebben verkocht.

Sotheby’s schat dat elk schild voor bijna 1 miljoen dollar kan worden verkocht. Andere items op de veiling zijn meer betaalbaar voor de budgetverzamelaar: een medaille die in 1947 aan een familie matriarch wordt toegekend ter ere van haar dienst in India, heeft een geschatte prijs van 1.000 dollar.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)