‘Fout geparkeerd’ – Een nieuwe en actuele column van Simon Soesan

Simon Soesan

Er is een soera, hoofdstuk in de Koran met de naam “soera de Nachtreis”. Over hoe de profeet Mohammed op zijn vliegende paard vloog naar “de verste Moskee” (Al Aqsa in het Arabisch), helemaal vanuit Mekka naar Jeruzalem. Althans, dat droomde hij: Mohammad, noch zijn vliegende paard, zijn nooit in Jeruzalem geweest. Sterker nog: tot voor kort werd deze soera gezien als onbelangrijk en is het ook een zeer korte soera.

Maakt niks uit, vind de VN: droom, trip of hallucinatie van Mohammad, wij, de VN adopteren dit!

Mohammed, de profeet die ons de Islam bracht, stierf op 8 juni 632 AD. Op dat moment was de Moria-berg nog steeds vol met de restanten van onze Tempel, die in het jaar 70 verwoest werd door de Romeinen, die de pik op ons hadden, omdat we hun claim op ons land niet wilden erkennen.

Pas in 691 AD begon de bouw van de Moskee met de gouden koepel, die men doodleuk op de overblijfselen van onze Tempel bouwde. In 692 was dat al klaar, dus werd in 711 ook de bekende Al Aksa Moskee gebouwd. Op onze Tempel.

ONZE Tempel werd duizend jaar voor de jaartelling gebouwd. Dus kunnen we zeggen dat sindsdien, een drieduizend jaar geleden, de Moria-berg de bijnaam Tempelberg kreeg.
Dat kan de VN een worst wezen. Deze organisatie, waar men mislukte politici en derderangs mislukkingen laat werken, besloot deze week dat de Tempelberg niet meer Tempelberg mag worden genoemd, maar Haram Al Sharif. Naar de droom die Mohammed ooit had.

Even voor de eerlijkheid: ik heb een jaar lang Islam gestudeerd, om te begrijpen hoe deze religie in elkaar zit. Uitleg voor beginners voor alle 119 hoofdstukken in de Koran, waar trouwens het woord “Jeruzalem” geen enkele keer wordt genoemd.

Mijn respect voor Islam werd heel wat minder toen ik begreep dat de grootste misdaad die een Moslim kan begaan is het doden van een andere Moslim. Hoog ideaal, maar zodra de Profeet sterft en zijn zwager de zaak overneemt, wordt deze vermoord en de rest is geschiedenis: soenim, shi’ítim… Ondertussen heeft de Islam meer dan 120 stromingen met twee dingen in het gemeen: een diep geloof in de Profeet Mohammed en dood aan iedereen die niet denkt of gelooft zoals jij.

Nu droom ik ook wel eens dingen. Jaren terug droomde ik dat ik in YabYum woonde, maar toen ik dat probeerde op te eisen bij de bouncer aan de ingang van dit Walhalla, werd ik lachend de trap afgestuurd.

Niet zo bij de VN. Bouwen op het belangrijkste erfgoed van de Joodse religie en het Joodse volk, dat mag allemaal. En als die Moslims zeggen dat Mohammed het echt gedroomd had dat hij bij de Verste Moskee aankwam op zijn vliegend paard, nou dan is dat gewoon zo. En dus heet het geen Tempelberg meer vanaf deze week, maar Haram Al Sharif, want Mohammad heeft het heus wel echt gedroomd.

Nu fout parkeren een vergunning krijgt van de VN – iedereen stemde mee, ook Uw regering van slappe landverraders stemde heerlijk mee – kunnen we ons afvragen hoe dit kan, wat moet je dromen of trippen om de geschiedenis te kunnen verkrachten met de toestemming van ruggengraatloze jaknikkers. Wat kan de reden zijn dat een instituut zoals de VN klakkeloos een idee als dit adopteert? Intimidatie? Vrijheid van religie? Vriendjespolitiek? Een hersenvirus?

Mijn antwoord is simpel: een combinatie van antisemitisme en populisme. We zien het overal, zelfs in de Amerikaanse verkiezingen, waar de Democratische partij met trots enkele Moslim-kandidaten naar voren schuift, al hebben deze kandidaten het over het laten verdwijnen, uitmoorden en vernietigen van mijn volk. Kan allemaal.

Net zoals in Nederland minister Kaag zonder te knipperen met haar ogen ons informeert dat ze geen idee heeft waar ze geld aan geeft, maar als het terroristen zijn dan kan dat gewoon doorgaan en niemand, niemand die haar bureau binnenrent en haar tafel omver gooit.

Het kan allemaal: homo’s in elkaar slaan of in het water gooien, buschauffeurs in elkaar slaan, oude mensen omver trappen, politieagenten het ziekenhuis in trappen, het kan allemaal want u laat het toe. Ja, u schrijft over uw ongenoegen op Twitter en verklapt uw dromen of Facebook, maar werkelijk deze waanzin stoppen doet niemand.

Ik moet toch een complimentje geven aan de Palestijnse lobby: het is ze gelukt de wereld te overtuigen over het bestaan van een land dat nooit bestond en daarbovenop begrijpt “de wereld” dat de moskee met de gouden koepel er langer staat dan onze Tempel – een meesterwerk van PR. Hoewel, als je het publiek hoort die deze onzin kocht, begrijp je dat het wel erg makkelijk was ze te overtuigen: het zijn voornamelijk de mensen die, net als in het bekende liedje “suncream” een wiskundig probleem oplossen door middel van het kauwen van kauwgom.

Terug naar Jeruzalem, ga ik graag naar de Klaagmuur. Gebouwd volgens de VN in 1967. Ooit ging ik daarheen met vrouw en drie kinderen. Nu komen we met de hele bups: alle 7 kleinkinderen en met de vijf oudsten heb ik al een routine, hoe we bij de Klaagmuur even een moment hebben voor onze gedachten tegenover de Almachtige:

[artikel gaat verder onder de foto]

Simon Soesan met een paar van zijn kleinkinderen bij de Klaagmuur

Want onze Tempelberg is geen droom. En al proberen ze de realiteit te ontkennen: wij bouwen aan een toekomst. Een toekomst van vrede en samenwerking. Een toekomst voor kinderen en kleinkinderen. Zonder praatjes. Zonder haat.

Waar de enige droom die telt, de droom der vrede is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)
Vorig artikelVoor 900.000 dollar is een 18e eeuws ‘Thora schild’ te koop
Volgend artikelNieuwe Israëlische coronavirus PCR-test verkort tijdsduur met bijna 4 uur
Simon Soesan (1956, Beverwijk) woont sinds 1973 in Israël, waar hij zijn eigen sales-en-marketing bureau had. Tegenwoordig is hij vertegenwoordiger van Keren Hayesod – United Israel Appeal in Duitsland. Soesan is bekend van columns in diverse Nederlandse bladen, zoals NRC-Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad. Zijn korte verhalen werden gebundeld in 'Pita met hagelslag' (2005) en ‘Patatje vrede’ (2007), 'Apoetaah' (2016) is zijn derde boek en in juni 2018 is 'Ik ben jij' verschenen. Zijn familie en vriendschappen met Joden, Moslims en Christenen, inspireren hem bij het schrijven.