Chanoekaviering in voormalige synagoge Kampen Live op YouTube

Zaterdagavond, op de derde dag van het chanoekafeest, zal Opperrabbijn Binyomin Jacobs de kaarsen van de menorah aansteken in de voormalige synagoge van Kampen. Het zal dan voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn het licht van de chanoekia weer brandt in de voormalige Kamper synagoge, meldt RTV IJsselmond.

In overleg met gemeente Kampen en het Stedelijk Museum heeft Vrienden van Synagoge Kampen vanwege de coronamaatregelen besloten om de viering dit jaar niet buiten met een grote chanoekia en omstanders – zoals de afgelopen vier jaar – maar binnen te laten plaatsvinden.

Dit is een historische ontwikkeling, omdat dit betekent dat de kandelaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog weer zal branden in de synagoge. Burgemeester Bort Koelewijn woont de viering bij en ontsteekt de sjammasj (dienaar), waarmee opperrabbijn Jacobs de overige kaarsen aansteekt.

Tegelijkertijd herdenken wij in dit moment de leden van de voormalige Joodse gemeenschap in Kampen, die tijdens de oorlog zijn weggevoerd en vermoord in concentratiekampen. Hun namen staan gegrift in de gedenksteen op de voorgevel van de synagoge.

De chanoekaviering in de synagoge aan de IJsselkade 33 vindt plaats op de voormalige vrouwengalerij, waar een permanente tentoonstelling over Joods Kampen is te bezichtigen. De viering is alleen toegankelijk voor sprekers en medewerkers.

U kunt het echter allemaal zaterdagavond om 20.30 uur LIVE bijwonen via deze link op YouTube:

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!