Israëlische nanosatellieten maken de ruimte betaalbaar en toegankelijk

Nano satelliet van Ariel Universiteit. Screenshot YouTube

Twee Israëlische universiteiten hebben zelfgebouwde “sociale” nanosatellieten gelanceerd met als doel het onderzoek naar de ruimte betaalbaar en toegankelijk te maken voor alle onderwijsinstellingen, meldt ISRAEL21C.

“De technologie die we testen, is al door NASA gedaan, maar heeft miljoenen gekost. Wij proberen hetzelfde te doen met een fractie van het budget, ongeveer $ 1.000, exclusief verzend- en lanceringskosten ”, zegt Ariel University masterstudent Rony Ronen, leider van de groep microcontrollers en radiocommunicatie-subsystemen voor Ariel’s eerste nanosatelliet (CubeSat), SATLLA-1.

Door Ariel University’s beschikbaar gestelde foto van de SATLLA-1 nanosatelliet

De SATLLA-1 is vanaf niets opgebouwd door een multidisciplinair team van studenten in het onderzoekslaboratorium van prof. Boaz Ben-Moshe en deze maand gelanceerd vanaf het International Space Station (ISS). Het draait elke 97 minuten om de aarde om ruimtegegevens te verzamelen en te verzenden.

In tegenstelling tot dure radiogolfcommunicatie waarvoor een vergunning vereist is en grote satellietschotels, kan het unieke optische communicatiesysteem van SATLLA grotere hoeveelheden informatie sneller verzenden dan via radiogolven, zei Ben-Moshe. Het kan ook optische transmissies van de aarde ontvangen.

SATLLA-2, die een kwart van de grootte van SATLLA-1 is en een laserpointer met trackingtechnologie bevat, bevindt al in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de lancering in december op een SpaceX-raket.

In totaal zijn de drie SATLLA-nanosatellieten bedoeld om samen te werken als een “zwerm” die betaalbaar onderzoek, leren en toepassing van baanbrekende technologieën mogelijk maakt. Ze worden gecontroleerd en gevolgd door een grondstation dat op de universiteit is ontwikkeld.

TAU-SAT1

De TAU-SAT1 nanosatelliet van de Universiteit van Tel Aviv wordt voorafgaand aan de vlucht getest bij het Japanse ruimteagentschap JAXA voorafgaand aan een geplande lancering door NASA naar het ISS in het eerste kwartaal van 2021.

De TAU-SAT1 ter grootte van een schoenendoos – die kosmische straling rond de aarde zal meten – werd ontwikkeld, geassembleerd en getest onder leiding van computer- en software-engineering PhD Ofer Amrani aan het interdisciplinaire Nanosatellite Center van de Universiteit van Tel Aviv .

“De satelliet zal elke 90 minuten een baan om de aarde maken. Om gegevens te verzamelen, hebben we een satellietstation op het dak van het technische gebouw gebouwd ”, aldus Amrani.

“Ons station, dat ook dienst doet als amateurradiostation, bevat antennes en een geautomatiseerd controlesysteem. Wanneer TAU-SAT1 boven Israël passeert, volgen de antennes de baan van de satelliet en vindt er een datatransmissieproces plaats tussen de satelliet en het station. “

De satelliet zonder motor zal naar verwachting enkele maanden actief zijn voordat hij in de atmosfeer verbrandt en als stof terugkeert naar de aarde.

“Het idee is dat elke onderzoeker en elke student in de toekomst experimenten in de ruimte kan plannen en lanceren, zelfs zonder een expert in het veld te zijn,” concludeerde Amrani.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)