Hoofd Kamer van Koophandel Dubai heeft geen probleem met Israëlische producten van de Westbank

Mede-eigenaar Vered Ben Sa’adon van Tura Winery, rechts, en Yossi Dagan, hoofd van de regionale raad van Samaria, tweede van links, wonen een ondertekeningsceremonie bij voor een zakelijke deal in Dubai, 7 december 2020 (met dank aan Tura Winery)

Het hoofd van een Kamer van Koophandel en Industrie in Dubai heeft gezegd dat de Verenigde Arabische Emiraten er geen probleem mee hebben om Israëlische producten te importeren die op de Westelijke Jordaanoever zijn vervaardigd, omdat het de Palestijnse economie zal helpen stimuleren via arbeiders die in de fabrieken werken.

“We zijn een open markt in elke betekenis van het woord, en dat betekent dat hoe breder de handel is en hoe beter het verschillende bevolkingsgroepen in de regio kan helpen, hoe beter dat is”, vertelde Hamad Buamim, president en CEO van de Kamer van Koophandel in Dubai tegen de Israëlische krant Globes in een artikel dat woensdag werd gepubliceerd.

De Kamer van Koophandel is een openbare non-profitorganisatie die in 1965 bij koninklijk besluit is opgericht om het bedrijfsleven in Dubai te ondersteunen.

Buamim heeft niet aangegeven of producten uit de Westelijke Jordaanoever als zodanig moeten worden gemarkeerd. Vorige week nam de regering van Bahrein een verklaring van de minister van Handel van het Golfkoninkrijk terug waarin hij zei dat Israëlische producten van de Westelijke Jordaanoever kunnen worden gemarkeerd als Made in Israël. Een resolutie van de Verenigde Naties roept op om het onderscheid te maken bij het etiketteren van producten van het grondgebied en ook de leden van de Europeesche Unie eisen dat producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever als zodanig worden gelabeld.

De overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen van Israël op de Westelijke Jordaanoever als illegaal, hoewel de VS onder de regering-Trump zijn beleid hebben gewijzigd en zeggen dat ze ze niet langer als zodanig beschouwen.

Buamim onthulde dat naast de stormloop van Israëli’s die in de VAE zijn aangekomen nadat de twee landen de banden in september genormaliseerd hadden, er ook meer Palestijnse zakenmensen , van wie de meesten bestaande partnerschappen hebben met Israëli’s, de Emiraten bezoeken.

De Palestijnen komen aan via Jordanië of andere routes, zei Buamim, en zorgen voor betere economie en handelsontwikkeling, in de plaats van hun politieke leiders.

Volgens Buamim zijn er veel andere Arabische landen die grote belangstelling tonen voor wat er tussen Israël en de VAE gebeurt. Hij voorspelde dat ze vroeg of laat hun eigen manieren zullen vinden om deel te nemen aan het normalisatieproces.

Een eerste voorbeeld is er trouwens al. De in Dubai gevestigde FAM Holding tekende deze week deals met Israëlische producenten op de Westelijke Jordaanoever, om wijn, honing, olijfolie en tahini te importeren, melde Globes. Er werden overeenkomsten gesloten met Paradise Honey en drie wijnmakerijen, Tura, Tom en Arnon.

Schermopname van video van Faisal Ali Mousa, voorzitter van de in Dubai gevestigde FAM Holding-groep. (YouTube)

Maandag kondigde Tura Winery, die is gevestigd in de nederzetting Rechelim op de Westelijke Jordaanoever, maar trots zijn producten aan als zijnde “uit het land van Israël”, zijn deal met FAM Holding bekend.

“Nu kan het worden onthuld: we hebben een speciale samenwerkingsovereenkomst getekend voor de distributie van Tura-wijnen en olijf oliën in de VAE”, schreef het bedrijf op zijn Facebook-pagina, samen met verschillende foto’s van mede-eigenaar Vered Ben Sa’adon waar ze handen schudden met hun nieuwe zakenpartner tijdens de ondertekeningsceremonie in Dubai. “Rechtstreeks van Rechelim in Israël naar de VAE – geschiedenis, schreef ze erbij!”

Tijdens de ondertekeningsceremonie zei FAM Holding CEO Faisal Ali Mousa: “Als je me een jaar geleden had gevraagd of ik had kunnen dromen dat dit zou kunnen gebeuren, zou ik nee hebben gezegd”, meldde Globes.

Mousa zei dat het “nog maar het begin was van zaken tussen de twee landen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)