Directeur van Israëls Biologisch Instituut: ‘ons vaccin is effectief en veilig’

Professor. Shapira die het Instituut voor Biologisch Onderzoek leidt ( Foto: Instituut voor Biologisch Onderzoek )

Professor Shmuel Shapira, hoofd van het Israëlische Instituut voor Biologisch Onderzoek, dat door de regering is belast met het ontwikkelen van het vaccin tegen het coronavirus, vertelde het Wetenschappelijk en Technologie comité van Knesset dat het vaccin “efficiënt en veilig” is en dat het de bedoeling is om ongeveer 15 miljoen doses van het Israëlische vaccin te produceren.

Shapira bekritiseerde echter wat hij zag als een gebrek aan steun voor de inspanningen van het instituut en de beslissing van de Israëlische regering om vaccins van buitenlandse bedrijven te kopen.

“We hebben de neiging om Engelse en soms Russisch sprekende bedrijven meer te respecteren, dan Israëlische bedrijven”, zei hij. “Ik denk dat wij, het Israel Institute for Biological Research een serieuze en vastberaden inspanning leveren, ongeacht economische prikkels.

Ik zou blij zijn met dezelfde steun en bewondering die bedrijven, die 30 keer meer verdienen dan wij, krijgen.”

Shapira zei ook dat als gevolg van overregulering de voortgang van het Israëlische vaccin traag is, en dat het instituut al zou moeten zijn begonnen met de derde ontwikkelingsfase, die nu pas in april zal beginnen.

Volgens hem werden tijdens de eerste fase van proeven onder 80 proefpersonen onder vier verschillende modellen slechts minimale bijwerkingen waargenomen. We zullen nu binnen de komende 10 dagen beginnen met fase 2-proeven.

“We zijn geen bedrijf dat aandelen probeert te verkopen, we zijn betrouwbaar. Onze ethische toewijding is van het hoogste niveau”, zei hij toen hem werd gevraagd naar de betrouwbaarheid van het vaccin.

“Dit vaccin is een stevige voet op de grond en niet twee vogels in het bos. Ik weet zeker dat dit het vaccin zal zijn voor de burgers van Israël.”

Israël heeft leveringsovereenkomsten getekend met vier bedrijven: Moderna, Pfizer, AstraZeneca en Arcturus. Volgens de overeenkomsten zal Pfizer acht miljoen doses leveren, Moderna twee miljoen en AstraZeneca 10 miljoen.

Voor de behandeling met de vaccins van alle drie de bedrijven is een tweede dosis van het vaccin nodig na de eerste inenting, terwijl het Israëlische vaccin naar verwachting slechts één dosis vereist.

Er werd professor Shapira ook gevraagd hoe het Biologisch Instituut zou omgaan met het feit dat de door Israël gekochte vaccins eerder op de markt zouden komen, waarop hij antwoordde: “Het publiek gelooft in professionals en wetenschap. Onze overwegingen zijn niet politiek. Mensen zullen begrijpen dat wetenschappers achter ons vaccin zitten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)