Dubai museum en Jerusalem Heritage Centre gaan de gemeenschappelijke geschiedenis van Joden en Arabieren belichten

Ter illustratie. Interieur Marokkaanse synagoge in Jeruzalem waar nu het Heritage Centre in Jeruzalem voor het Jodendom in het Midden-Oosten en Noord-Afrika in is gevestigd. Foto Heritage centrum

Een nieuw Israëlisch centrum dat de geschiedenis van Joden in de islamitische wereld wil benadrukken, gaat samenwerken met een Emirati-museum aan projecten die de gemeenschappelijke geschiedenis van Joden en Arabieren belichten.

De overeenkomst werd zondag ondertekend door bestuurders van het Crossroads of Civilisations Museum in Dubai en het pas opgerichte Heritage Centre in Jeruzalem voor het Jodendom in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

De instellingen willen “de positieve historische relatie tussen Joden en Arabieren benadrukken, de cultuur van de ander beter begrijpen, en de bijdrage van beide volkeren aan de mensheid versterken en benadrukken.”

Ook willen de twee centra benadrukken “wat Joden en Arabieren verenigt in plaats van wat ons verdeelt.” Het noemt Jeruzalem als heilig voor het jodendom, de islam en het christendom.

Het lanceringsevenement werd zondagavond in Dubai gehouden onder auspiciën van het International Institute for Tolerance , een semii-gouvernementele organisatie opgericht door de leider van Dubai, Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Ahmed Obaid Al Mansoori, de oprichter van het Crossroads of Civilisations Museum, noemde de gebeurtenis een “keerpunt in de Arabisch-Joodse betrekkingen”.

De normalisatieovereenkomst tussen de VAE en Israël van 15 september maakte de weg vrij voor politieke en diplomatieke banden tussen de twee landen, “en nu is het onze rol, als volk van beide naties, om de vredesovereenkomst te vertalen in tastbare resultaten door middel van een mens-tot-mens-verbinding, interacties, die vrede en tolerantie in de regio bevorderen, ”zei hij.

Tijdens een paneldiscussie benadrukte Ashley Perry van het Heritage Centre het belang van het herdenken van de bloeiende Joodse gemeenschappen die ooit in de hele islamitische wereld bestonden.

“In het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben we talloze Joodse sites zonder gemeenschap, en in Israël hebben we een gemeenschap zonder gedenkteken of een officiële instelling voor het behoud van de geschiedenis en cultuur” van Joden uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei hij .

“Vanavond corrigeren we beide hiaten door het allereerste evenement in de Arabische wereld te houden dat toegewijd is aan het herdenken van verloren Joodse gemeenschappen en de oprichting van een erfgoedcentrum” in Jeruzalem voor Joden uit de gebieden.

“Wij als volk hebben een rijke en levendige geschiedenis in het Midden-Oosten en we zijn verheugd om te vieren wat we gemeen hebben in plaats van onze verschillen”, zei Danny Hakim van de Azrieli Foundation, een filantropisch fonds dat het Heritage Centre ondersteunt. “Een deel van het begrijpen van onze Joodse geschiedenis betekent het omarmen en waarderen van ons Joodse erfgoed in de regio.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!