Hoe twee broers Nazareth in een centrum voor klassieke muziek veranderden

Galilee Chamber Orchestra 2018 Holiday Concert Screenshot YouTube

Als een Russische immigrant zijn piano zo’n 40 jaar geleden niet had geruild voor een gebruikte auto zou het tweede liturgische festival van Nazareth , een driedaags feest van klassieke muziek met een religieus thema, misschien nooit plaats hebben gevonden.

Het online festival, dat donderdag 17 december begint en tot en met zondag duurt, wordt geproduceerd door Polyphony, het eerste conservatorium voor klassieke muziek in de Arabische gemeenschap van Israël, opgericht door violist Nabil Abboud Ashkar, wiens vader de gebruikte auto van het gezin inruilde voor de piano.

“Eerst speelde niemand op de piani”, zei pianist Saleem Abboud Ashkar, de oudere broer van Nabil. “Het was meer een nostalgisch meubelstuk dat mijn moeder deed denken aan de Franse katholieke school waar ze op zat.”

In 1982 bezocht een Palestijns familielid de Abboud Ashkars via de Good Fence, de toenmalige poreuze grens van Israël met Libanon die openstond voor Maronitische Libanezen die werk wilden vinden in Israël. Hun neef speelde piano en werd de eerste leraar van Saleem; hij was toen pas 6 jaar oud.

“Ik werd toen enthousiast voor de piano,” zei Saleem.

Er waren echter geen pianoleraren in Nazareth, en Saleem en Nabil verlieten allebei op relatief jonge leeftijd het huis voor hun muzikale opleiding.

Het huis verlaten om te studeren en naar het buitenland te reizen, was de enige manier om contact te maken en kennis te maken met de klassieke muziekcultuur, zei Saleem.

Hij verliet het huis toen hij 13 was en ging naar Londen, gevolgd door stints op verschillende scholen in Jeruzalem met regelmatige reizen naar Europa en de VS. Op 22-jarige leeftijd debuteerde hij in Carnegie Hall en heeft nu een internationale carrière als pianist.

Nabil volgde een soortgelijk pad, maar keerde in 2006 vanuit Duitsland terug naar Nazareth om het Polyfonieconservatorium op te richten, waarmee hij een pad insloeg dat zou uitmonden in het brengen van muzikale training van wereldklasse voor Arabische kinderen in Nazareth.

‘Mijn broer heeft hier zijn leven aan gegeven’, zei Saleem. “Die aanvankelijke impuls van mijn ouders om een ​​piano te kopen, waardoor ik deze liefde voor muziek creëerde die vervolgens werd doorgegeven aan mijn broer, [heeft het gemaakt] zodat andere kinderen die zoektocht die we hadden niet hoeven te doorlopen. Muziek studeren betekent niet dat je er buiten je huis naar moet of moet zoeken. “

Dit jaar heeft het coronavirus Saleem in zijn geadopteerde huis Berlijn gehouden, maar nu het hele festival online plaatsvindt, kan hij nog steeds twee keer optreden.

In de eerste uitvoering dirigeert hij een katholieke hymne, Pergolesi’s meesterwerk “Stabat Mater”, op vrijdag 18 december om 20.30 uur, uitgezonden vanuit de Sophienkerk in Berlijn, een 17e-eeuwse protestantse kerk.

“Ik was constant op zoek naar muziek en overschreed grenzen, voelde me ergens anders thuis”, zei Saleem. “Ik voel me thuis waar ik mezelf kan uitdrukken en waar ik de dingen kan doen waar ik van houd, het creëert een ander gevoel van wat thuis is, een thuis dat ritueel is en niet geografisch.”

Zelfs in Berlijn zal Saleem voor de uitvoering worden vergezeld door een orkest bestaande uit Joodse en Arabische muzikanten die momenteel in Duitsland zijn gevestigd, waaronder een die onlangs is afgestudeerd aan het Polyfonieconservatorium van Nazareth.

Met afgestudeerden van polyfonie, evenals een tweede generatie musici die aan het conservatorium werden opgeleid, samen met hun jongere broers en zussen en ouders, hebben ze bijgedragen aan het creëren van een klassieke muziekgemeenschap in Nazareth, zei Saleem.

“Het kost tijd om een ​​muzikaal ecosysteem te creëren waarin ouders en kinderen en hopelijk kleinkinderen muzikanten, concertgangers en luisteraars worden”, zei hij. “Die cyclus die zichzelf versterkt, kost tijd en enorme koppigheid, je moet er de hele tijd mee doorgaan en nu staan ​​we op het omslagpunt.”

, te dirigeren en op te treden, als onderdeel van de overkoepelende inspanningen van de school om barrières tussen religies en cultuur te doorbreken door middel van muziekeducatie en projecten, waarbij muziek als een gemeenschappelijke taal.

“Ik wilde niet zomaar in de tuin van mijn ouders zitten en hummus eten als ik er was,” zei Saleem. “Muzikant zijn is zo’n groot deel van wie ik ben, en het was belangrijk om op alle niveaus verbonden te zijn met mijn thuisstad.”

Het is 16 jaar geleden dat het conservatorium werd opgericht, en dit jaar is het tweede voor het Liturgisch Festival. Nu met meer dan 100 studenten, afgestudeerden, Europese tournees en prijswinnaars, zijn er verschillende projecten en orkesten en zijn er mogelijkheden voor het lokale publiek om deel te nemen aan de klassieke muziek die door de school wordt geproduceerd, zei Saleem.

Het festival, dat wordt gehouden tijdens de kerstperiode, stelt het conservatorium in staat zijn deuren te openen en de bredere gemeenschap te bereiken, de percepties te doorbreken en de Joodse en Arabische gemeenschappen samen te brengen.

In niet-pandemische jaren zou het inhouden dat mensen naar de kerken van de historisch heilige stad worden gebracht, waarbij muziek, vakantietradities en spiritualisme worden gemengd in een tijd waarin de belangstelling voor Jezus ‘geboorteplaats normaal gesproken massa’s toeristen daarheen trekt.

Naast het introduceren van Nazareths jeugd in klassieke muziek en performance, heeft het Polyfonie conservatorium jeugdensembles van Arabische en Joodse tieners gecreëerd die samen kamermuziek spelen en deelnemen aan dialoogsessies door middel van muziek.

Het Liturgisch Festival gaat nog een stap verder en biedt muziekliefhebbers de kans om klassieke werken te horen die in Nazareth worden uitgevoerd.

“Het is nieuw voor mensen uit Tel Aviv om naar Nazareth te komen om naar een geweldig klassiek concert te luisteren”, zei Saleem. “Meestal komen ze om de kerken te zien en lekker te eten in Galilea, maar dit is het moment waarop we werken aan het verbeteren van het bewustzijn en dat zal de perceptie veranderen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)