Israëlisch bedrijf maakt autofilters tegen coronavirus

Een illustratie van hoe Vootto’s luchtfiltersystemen virussen uit de lucht halen.  Foto: Vootto

In het licht van de coronapandemie heeft de Israëlische startup Vootto een preventieve oplossing ontwikkeld voor mensen die in een auto of met het openbaar vervoer reizen.

Vootto, wiens naam is ontleend aan het Portugees-Italiaanse woord voor vacuüm, werkte de afgelopen jaren aan een luchtfilterapparaat dat in auto’s kan worden geïnstalleerd, aldus meldt Calcalist.

Toen de pandemie uitbrak, constateerde het bedrijf de toenemende behoefte om hun product verder te ontwikkelen en het voor het grote publiek op de markt te brengen. Het apparaat, dat wordt bevestigd in auto’s of andere vormen van gedeeld transport, heeft een bewezen efficiëntie om 99,9% van de verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen waaronder virussen en met name het coronavirus.

Onderstaande video toont hoe het filter werkt.

CEO van Vootto Ron Eyal sprak met CTech over wat het product van zijn bedrijf onderscheidt van anderen.

“Vootto is de sterkste auto-luchtreiniger tot nu toe en combineert drie oplossingen tegen luchtvervuiling: het zuigt alle lucht uit de auto op en vervangt routinematig alle lucht in de cabine en doet dat zo’n 10 keer per uur, ongeveer elke zes minuten; het beoordeelt de lucht via een viertraps filtersysteem dat 99,9% van de verontreinigende stoffen in de lucht kan filteren (zoals pollen, rook en chemische gassen); het bevat een geur werend materiaal dat is samengesteld uit een combinatie van kruiden en planten en werkt om geuren te neutraliseren; en ons apparaat is ook uitgerust met een geurmiddel,” zei hij, erop wijzend dat geuren individueel door de klant kunnen worden gekozen, maar verduidelijkte dat er ook een geurloze versie is voor mensen die gevoelig zijn voor geuren.

Het product van Vootto werkt op bijna alle virussen en bacteriën en vernietigt het membraan van een virus. Het bedrijf beweert effectief te zijn tegen het filteren van virussen uit de lucht, zoals alle SARS- en SARS-COV-2 (Covid-19) families.

App voor smartphone waarschuwt wanneer filter moet worden vernieuwd. Foto Vootto

Waarin verschilt het van standaard HEPA-filtersystemen?

“HEPA-filters kunnen virussen verzamelen maar ze niet in de lucht kunnen filteren, ons filter vernietigt het virus”, zei Eyal. “Het werkt op het kleinste niveau en neutraliseert virussen.”

Virussen kunnen met traditionele luchtreinigers uit de lucht worden gefilterd, maar ze kunnen ontsnappen uit het filtersysteem en weer in de lucht terecht komen. 

Is dit apparaat speciaal ontworpen voor mensen met chronische longaandoeningen, risicopopulaties of iedereen?

“Iedereen kan het gebruiken. Luchtvervuiling in auto’s kan 15 keer erger zijn dan buiten, en een luchtfilter in een auto kan die lucht zuiveren. Ons apparaat is voornamelijk bedoeld voor mensen die in een auto rijden of het openbaar vervoer gebruiken en biedt een vangnet voor deze personen.”

“Het is altijd ons belangrijkste doel geweest om enkele van de ergste vervuilende stoffen ter wereld te bestrijden, zoals die in gesloten ruimtes. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)