Netafim uit Israël ontwikkeld milieuvriendelijke technologie voor rijstvelden

Ter illustratie, rijstveld. Foto Netafim

Het Israëlisch bedrijf Netafim heeft een druppelirrigatiesysteem ontwikkeld voor het verbouwen van rijst ter vervanging van de ondergelopen rijstvelden die een verrassend hoog niveau van schade aan het milieu veroorzaken.

Rijst is het hoofdvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking, maar de teelt ervan gebruikt 30-40% van het zoetwater in de wereld en is verantwoordelijk voor 10% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgas methaan, volgens het door de VN gesteunde Sustainable Rice Platform.

Netafim, een bedrijf dat decennia geleden pionierde met druppelirrigatie om producten als aardappelen en meloenen te telen in het uitdagende dorre landschap van Israël, heeft zojuist een proefproject afgerond met zijn technologie op 1000 hectare rijstvelden op locaties van Europa tot Zuid-Azië.

Op een van die locaties, op de boerderij La Fagiana in het noordoosten van Italië, wordt op twee velden naast elkaar rijst van hoge kwaliteit verbouwd voor risotto. De ene staat onder water, volledig bedekt met maximaal 15 cm water om de temperatuur op peil te houden en onkruid weg te houden.

De andere wordt doorkruist met geperforeerde buizen die de wortels precieze hoeveelheden water leveren die minder dan de helft bedragen van de hoeveelheid die op het overstroomde veld wordt gebruikt.

“We willen de productie verhogen zonder het waterverbruik te verhogen of de kwaliteit te verlagen”, zegt Michele Conte, wiens familie La Fagiana al decennia beheert en die het Netafim-systeem op een deel van zijn land heeft toegepast.

Drie jaar lang heeft de druppelbevloeiing rijst opgeleverd die vergelijkbaar is en soms zelfs van betere kwaliteit dan de overstroomde rijstvelden, zei hij. Het stelt ze ook in staat om het hele jaar door gewassen te roteren.

Netafim zei dat het vanaf het begin moest leren hoe ze dezelfde opbrengst konden behalen als met de overstromingen en dat het tien jaar duurde om een ​​nieuw protocol te creëren voor het drenken, bemesten en planten van rijst met druppelirrigatie.

De groeiomstandigheden schakelen over naar aëroob van anaëroob, wat betekent dat de methaanemissie “naar nul gaat”, aldus CEO Gaby Miodownik.

Conte zei dat het schema voor het behandelen van de rijst nog wat verfijning behoeft, maar dat het een verkoopargument is geworden voor milieubewuste klanten.

De initiële investering in leidingen, pompen en filters zou duur kunnen zijn voor boeren wier winstmarges grotendeels al dun zijn. Maar de verschuiving van overstromingen naar dripirrigatie zal naar verwachting aan kracht winnen en bedrijven zoals Jan Irrigation uit India ontwikkelen nu ook druppelirrigatiepakketten voor rijst.

De vraag naar rijst zal naar verwachting in 2050 met 25% zijn gestegen en rijstvelden laten een te grote voetafdruk achter, zei Wyn Ellis, uitvoerend directeur bij het Sustainable Rice Platform. Druppelirrigatie leverde indrukwekkende resultaten op, een verdubbeling van de waterproductiviteit en “meer graan voor elke druppel”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!