Stijging nieuwe coronabesmettingen waardoor kans op lockdown in Israël groter wordt

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid meldde dinsdagochtend dat Israël voor het eerst sinds 14 oktober meer dan 2000 nieuwe coronabesmettingen op 1 dag heeft vastgesteld. Volgens de gegevens werden maandag 2279 nieuwe gevallen gediagnosticeerd bij de meer dan 72.000 mensen die werden getest, waarmee het besmettingspercentage op 3,2% uitkomt.

Er liggen 344 patiënten in ernstige toestand in de ziekenhuizen, van wie er 130 zijn aangesloten op de beademing. Het totale dodental is maandag met vijf gestegen tot 3004.

Afgelopen donderdag besloot de regering tot het volgende scenario: tijdens Chanoeka handhaaft Israël het huidige niveau van minimale beperkingen. 

Als Israël op enig moment meer dan 2500 nieuwe coronagevallen per dag bereikt of een reproductiesnelheid (R) van 1,32 (elke drie zieken besmetten er nog vier) zal een periode van “verscherpte terughoudendheid” worden toegepast.

Deze aanscherping duurt drie weken. Als de reproductiesnelheid aan het einde van die periode tot één of lager daalt, worden de huidige beperkingen opnieuw opgelegd. Als R-waarde opnieuw is gestegen of op het huidige niveau blijft, zal Israël in een lockdown terechtkomen.

Hoewel Israël het gevreesde dagelijkse cijfer van 2500 besmettingen nog niet heeft bereikt, lijkt het aanscherpen van de beperkingen een kwestie van tijd.

Coronavirus-commissaris prof. Nachman Ash zei dinsdagochtend dat er inspanningen worden geleverd om een ​​derde lockdown te voorkomen met behulp van “stappen die iets minder zijn dan een lockdown.” 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)