Israëlisch coronavaccin gaat tweede testfase op mensen in

Segev Harel was de eerste die het Israëlische vaccin in oktober kreeg toegediend. Foto Ministerie van Defensie

Het Israëlische Instituut voor Biologisch Onderzoek heeft maandag met succes de eerste testfase afgerond van het Israëlische coronavaccin en gaat nu fase 2 in waaraan 1000 vrijwilligers zullen deelnemen, aldus het ministerie van Defensie.

“Tijdens de eerste fase werden geen noemenswaardige bijwerkingen vastgesteld, en twee commissies van deskundigen, zowel intern als extern, hebben de goedkeuring van de tweede fase aanbevolen. Als zodanig heeft het instituut alle nodige voorbereidingen getroffen en gaat de tweede fase van start”, aldus het ministerie in een verklaring.

Tijdens de eerste fase werden 80 mensen in het Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem en het Sheba Medical Center in Ramat Gan met het vaccin getest.

Aan de tweede fase die nu van start gaat, nemen 1000 vrijwilligers deel aan waarvan de testen enkele maanden zullen gaan duren.

De testen zullen beginnen in het Sheba Medical Centre en het Hadassah ziekenhuis, maar zullen geleidelijk worden uitgebreid naar andere medische centra in het hele land, zei het ministerie van Defensie.

In de tweede fase van de klinische proeven zullen onderzoekers werken aan het voltooien van de veiligheidsmaatregelen voor het vaccin, het bepalen van de effectieve dosering en het verder bepalen van de effectiviteit van het vaccin, aldus het ministerie van Defensie.

Dat deel van de proef staat open voor iedereen tussen de 18 en 85 jaar, inclusief mensen met reeds bestaande medische aandoeningen.

Als die grotere groep goed reageert op het vaccin, zullen in april of mei 2021 30.000 mensen worden gevaccineerd met het vaccin, zowel in als buiten Israël. Als het vaccin goed werkt en er geen significante bijwerkingen zijn, wordt het goedgekeurd voor volledig gebruik bij de algemene bevolking.

Er worden ongeveer 15 miljoen doses van het vaccin geproduceerd, dat in tegenstelling tot die van de internationale concurrenten Pfizer, Moderna en AstraZeneca in een enkele dosis worden gegeven en niet in de cel gaat maar zorgt dat er een soort van pantser rond de cellen komt om het coronavirus tegen te gaan, vertelde het hoofd van het defensie laboratorium Shmuel Shapira aan het Science and Technology Committee van de Knesset.

Hij zei verder dat de reden dat het Israëlische vaccin niet eerder op de markt kan komen, wordt veroorzaakt door de overregulering en gebrek aan voldoende overheidssteun waardoor aanzienlijke vertragingen in het testproces wordt veroorzaakt.

Minister van Defensie Benny Gantz zei tijdens de persconferentie dat “de wetenschappers van de IIBR de ‘elite-eenheid’ van Israël zijn en een buitengewoon belangrijke taak op zich hebben genomen: het redden van mensenlevens. Ik zie een groot belang in de ontwikkeling van een Israëlisch vaccin dat de Israëlische samenleving de komende jaren zal blijven dienen”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!