Wordtune van Israëlisch bedrijf A121Labs helpt om je email te verbeteren

AI21 Labs leidt Yoav Shoham, links, Ori Goshen en Amnon Shashua. Foto: hoffelijkheid

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: vijf seconden na het verzenden van een belangrijke e-mail, realiseren we ons de slechte woordkeuze, lange zinnen en ongemakkelijk afscheid, waardoor we zouden willen dat we het allemaal konden overdoen.

Deze momenten kunnen nu tot het verleden behoren, dankzij een nieuwe Chrome-extensie die de kracht van kunstmatige intelligentie (AI) benut om ons te helpen de allerbeste versie van onszelf schriftelijk te presenteren.

Wordtune is het werk van de Israëlische startup AI21 Labs. ISRAEL21c ging aarzelend zitten met de medeoprichter van AI21 Labs, prof. Yoav Shoham (op afstand natuurlijk) om te horen hoe kunstmatige intelligentie ons schrijvers en tekstredacteurs zonder baan zal brengen.

Spoiler alert: voorlopig niet.

“Het is onze missie om opnieuw na te denken over hoe we lezen en schrijven”, legt Shoham uit. “We denken dat er een kans is om er een ‘AI-first-ervaring’ van te maken en van de computer niet alleen je teksteditor te maken die je fout oplost, maar echt een co-schrijver.”

Shoham weet waar hij het over heeft. Hij is emeritus hoogleraar aan de Stanford Universiteit en houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met kunstmatige intelligentie. Hij startte het AI Index-project dat de activiteit en voortgang van AI bijhoudt, en verkocht twee startups aan Google.

Samen met medeoprichter Ori Goshen en voorzitter Amnon Shashua (de professor die Mobileye en OrCam medeoprichtte ), leidt Shoham AI21 Labs, dat net een Sound A-financieringsronde van $ 25 miljoen heeft afgerond.

“In de jaren tachtig was er een soortgelijke heisa over AI, maar het was anders”, zegt hij. “Er waren niet zo veel gegevens als er nu zijn en er was niet de computerkracht die er vandaag is.”

Het ontbrekende onderdeel

“Tegenwoordig is AI ongelooflijk goed in het identificeren van patronen”, voegt Shoham toe. “Ongelofelijk goed in het vinden van diepe patronen die ten grondslag liggen aan taal in waanzinnig grote lichamen.”

En dit is precies waar AI21 Labs gebruik van maakt met Wordtune.

“We willen deep learning omarmen en er de ontbrekende component van semantische kennis aan toevoegen”, merkt Shoham op.

Wordtune heeft ongeveer 40 werknemers in de kantoren in Tel Aviv, waarvan ongeveer tweederde alumni van de prestigieuze militaire inlichtingeneenheid 8200 (inclusief mede-oprichter Goshen), en ongeveer een kwart van hen is gepromoveerd.

“We wilden niet alleen een onderzoekslab doen”, legt Shoham uit. “We wilden ons ook richten op producten en diensten die vanaf het begin commerciële waarde zouden opleveren.”

Shoham vergelijkt Woordtune met een goede editor die niet alleen een paar woorden vervangt of grammaticale fouten oplost, maar ook de kern begrijpt van wat u probeert te zeggen en het zo veel beter maakt.

“Het geeft uw bedoeling weer”, merkt hij op. “Wat je echt wilde zeggen.”

Dit, merkt hij op, is in tegenstelling tot andere bestaande applicaties die zich richten op grammatica of spelling.

“Je kunt bijvoorbeeld een hele zin selecteren en het biedt je manieren om de zin anders te formuleren”, zegt hij.

Puntje van de tong

“Een ander kenmerk is ‘puntje van de tong’. Je schrijft en je denkt: ‘Wat wil ik hier zeggen?’ Je zegt een zin en je hebt veel mogelijke aanvullingen; sommige gissingen zijn misschien juist. Het is een samenwerkingsverband, je kunt het hints geven. “

Met een functie genaamd “smart paste” kunt u tekst van ergens anders kopiëren en de stijl ervan afstemmen op uw document. “Het zal het samenvoegen, niet de bestaande tekst, om het niet alleen grammaticaal maar ook semantisch vloeiend te maken.”

Op dat moment moest de jouwe echt vragen of ze nog een toekomst heeft. Want als een slimme tool ervoor kan zorgen dat de informatie die je kopieert van Wikipedia eruit ziet als die van jou, dan zit ze in de problemen.

“Geniet ervan zolang je het hebt”, grapt Shoham. “Niet echt. We geloven echt dat het een assistent is. Het vervangt de schrijver niet. Het idee is van jou. “

Haim en Haimke

AI21 Labs bracht ook twee demo’s uit, genaamd Haim (een taalmodel dat tekst kan invullen tussen een door mensen geschreven begin en een door mensen geschreven einde) en Haimke (een generator van bullets naar paragraaf).

Haimke zet de vetgedrukte opsommingstekens om in alinea’s.  Foto: screenshot

“Haim en Haimke zijn geen product; ze zijn een technologiedemonstratie, een manier om onze spieren te buigen, ”legt Shoham uit. “Het is eigenlijk heel leuk.”

Na vele jaren in de Bay Area te hebben gewoond en gewerkt, vindt Shoham het lokale Israëlische ecosysteem “geweldig, zowel de academische, semi-academische als de startup-activiteit”, zegt hij.

“Er is een soort van kunnen doen en er is niets dat onmogelijk is”, voegt hij eraan toe. “Er is geen doel dat te ambitieus is, dus het is eigenlijk best inspirerend.”

Wat de toekomstplannen betreft, zal Shoham alleen dit zeggen: “We zijn erg innovatief op het gebied van wetenschap en technologie en we zijn erg ambitieus op het gebied van producten en dus gaan we hopelijk door met innoveren op beide.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)