Bijna een kwart van de Israëlische bevolking is gevaccineerd

Het vaccineren van de bevolking met het coronavaccin van Pfizer gaat in Israël iedere dag sneller, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Op woensdag kregen ruim 210.000 mensen een vaccinatie.

“Een hoog tempo van vaccineren is het enige middel om het virus te verslaan”, zei de minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein in een reactie.

Uit de door het ministerie verstrekte gegevens blijkt dat 2.272.000 mensen tot dusver hun eerste Pfizer-BioNTech-vaccin hebben gehad, en dat 550.000 mensen ook hun tweede dosis hebben gehad. Het aantal vertegenwoordigt bijna een kwart van de 9,3 miljoen inwoners van Israël en het land handhaaft hierdoor zijn positie als het land met de hoogste vaccinatiegraad per hoofd van de bevolking ter wereld, aldus controlegroepen.

Ondertussen zeiden twee van de vier ziekenfondsorganisaties van Israël afgelopen woensdag dat ze zullen beginnen met het vaccineren van iedereen ouder dan 35 jaar, ondanks dat het huidige prioriteitsprogramma van het ministerie van Volksgezondheid alleen inentingen toestaat voor mensen van 40 jaar en ouder.

Ziekenfondsen Clalit Health Services en Meuhedet zeiden allebei dat ze de lat zouden verlagen om meer mensen in staat te stellen een vaccinatie te ontvangen.

Veel vaccinatiecentra bieden aan iedereen die het wil de mogelijkheid tegen het einde van elke dag te worden gevaccineerd, om te voorkomen dat vaccins, die binnen een bepaalde tijd moeten worden gebruikt, verloren gaan.

Ziekenfonds Clalit zegt in een verklaring dat het deze actie ondernam om “de mogelijkheid van meer dan 100.000 vaccinaties per dag niet te verspillen”, meldde Israëlische nieuwszender Channel 13.

Galia Rahav, een lid van het panel van het ministerie van Volksgezondheid, vertelde het tv-station dat het “prioriteringssysteem sowieso niet meer werkte want in de praktijk krijgen leden van alle leeftijdsgroepen een vaccinatie.”

“In het begin was het belangrijk omdat we niet wisten hoeveel vaccins er zouden komen. Nu er genoeg vaccins zijn, is het niet langer nodig om prioriteiten te stellen,” zegt Rahav.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)