Israëlische Hooggerechtshof beslist dat bezoekers van ziekenhuizen tijdens Pesach brood mogen meenemen

Seider schotel

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft zondag een verzoek afgewezen om de uitspraak van vorig jaar opnieuw te behandelen, waarin werd beslist dat ziekenhuizen bezoekers niet kunnen verbieden brood of andere gezuurde producten mee te nemen die niet koosjer zijn tijdens de Pesach periode.

Als reden het verzoek van het opperrabbinaat en procureur-generaal Avichai Mendelblit om de uitspraak te heroverwegen niet in behandeling te nemen, zei de president van het Hooggerechtshof, Esther Hayut, dat het doorzoeken van de eigendommen van bezoekers bij de ingangen van ziekenhuizen en hen verbieden hametz (niet geoorloofde producten tijdens Pesach) binnen te brengen, basis rechten van de bezoekers schendt. De beslissing is nu definitief voor zover het de rechtbanken betreft en kan alleen worden gewijzigd via Knesset-wetgeving.

Het opperrabbinaat uitte zijn teleurstelling over de beslissing en zei dat het “een meerderheid van het publiek en het Joodse karakter van de staat schaadt”. Het rabbinaat riep de Knesset-leden op om de kwestie aan te pakken. Een nieuwe Knesset wordt echter gekozen op 23 maart, slechts enkele dagen voor Pesach dit jaar.

Een panel van het Hooggerechtshof met drie rechters oordeelde in april 2020 dat ziekenhuizen niet de bevoegdheid hebben om het meenemen van Hametz naar ziekenhuizen tijdens Pesach te verbieden. De uitspraak was een reactie op een petitie van het Adalah Legal Center for Arab Minority Rights in Israel en het Secular Forum.

In haar uitspraak van zondag verklaarde Hayut dat er geen rechtvaardiging was om het opnieuw in behandeling te nemen en dat bezorgdheid over het ondermijnen van de kasjroet-wetten van de maaltijden die in de ziekenhuizen worden verstrekt, de fundamentele rechten van bezoekers aan de ziekenhuizen niet kan vervangen. 

Het Opperrabbinaat zei dat het nu moeilijk zou zijn om ervoor te zorgen dat de maaltijden die in ziekenhuizen worden verstrekt koosjer zijn en drukte haar extra bezorgdheid uit dat het toestaan om Hametz met Pesach naar ziekenhuizen te brengen ‘ertoe zou leiden dat degenen die koosjer leven, niet naar ziekenhuizen zouden gaan voor een medische behandeling, waardoor hun gezondheid in gevaar komt.’ 

De twee opperrabbijnen van het land riepen openbare vertegenwoordigers op die een genegenheid voor de joodse traditie voelden om actie te ondernemen om de uitspraak van de rechtbank te corrigeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)