Franse maaltijdbezorger Deliveroo: ‘Ik bezorg niet bij Joden’

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Twee koosjere restaurants in de Franse stad Straatsburg hebben verklaard dat ten minste één maaltijdbezorger hun bestellingen niet wilde bezorgen, want “ik bedien geen Joden en ik bezorg niet bij Joden.” Er loopt een onderzoek om de verdachte te identificeren, meldt de officier van justitie in Straatsburg bij navraag door journalist Guillaume Poingt van de Franse krant Le Figaro.

Beide incidenten vonden afgelopen donderdag plaats tijdens de gedeeltelijke lockdown als gevolg van de sterk oplopende coronabesmettingen, die restaurants beperkt tot het aanbieden van alleen afhaalmaaltijden die door maaltijdbezorgers worden thuisbezorgd. De bezorger die naar verluidt de bestellingen van de koosjere eetgelegenheden weigerde, werkte voor Deliveroo. Het is niet direct duidelijk of bij beide incidenten dezelfde medewerker betrokken was, meldde de lokale Franse nieuwssite DNA voor de Elzas-regio, afgelopen zondag.

Bij het eerste restaurant arriveerde de medewerker om een ​​bestelling op te halen en vroeg het personeel wat voor soort restaurant het was. Het horecapersoneel vertelden de bezorger dat het restaurant Israëlische gerechten verkocht, waarop de maaltijdbezorger antwoordde: “Ik bedien geen Joden en ik bezorg niet bij Joden”. Vervolgens annuleerde hij de opdracht direct en liet dat gelijk zien op zijn smartphone, aldus Raphaël Nisand tegen DNA, de advocaat die het restaurant bijstaat. Later op de dag werd dus ook een tweede koosjer restaurant geweigerd door een medewerker van Deliveroo, meldde DNA.

Afgelopen vrijdag hebben beide eigenaren van de restaurants bij de politie aangifte gedaan wegens discriminatie. Ook hebben ze Consistoire op de hoogte gesteld van de gebeurtenis, een religieus-Joodse organisatie die verantwoordelijk is voor religieuze diensten in Frankrijk. Ook hebben de restauranteigenaren een melding gedaan bij BNVCA, het Franse Nationaal Bureau tegen Antisemitisme.

Een woordvoerder van Deliveroo schreef in een e-mail aan JTA: “Wij hanteren zerotolerancebeleid ten aanzien van elke vorm van antisemitisch taalgebruik. Het contract met Deliveroo-koerier zal met onmiddellijke ingang worden beëindigd zodra we het nodige onderzoek hebben uitgevoerd waaruit moet blijken of de klachten juist zijn.”

Marlène Schiappa, de Franse vice-minister verantwoordelijk voor burgerschap aangelegenheden, besloot de directeur van Deliveroo uit te nodigen om naar haar kantoor te komen voor een gesprek.

“Het is een kwestie van blijk geven van een sterke politieke wil om niets te laten voorbijgaan inzake antisemitisme en hen ter verantwoording te roepen voor de onaanvaardbare feiten die zijn gemeld”, aldus de woordvoerder van de vice-minister in de krant Le Figaro.

Deliveroo is niet direct verantwoordelijk, omdat maaltijdbezorgers freelance voor de bezorgdienst werken. Desalniettemin roept BNVCA het bedrijf op om een artikel op te nemen in de contracten met freelancers waarin expliciet wordt vermeldt dat “boycot en discriminatie” verboden is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)