Door Nederland gesteunde NGO B’Tselem vind Israël een ‘apartheidsstaat’

Ter illustratie. Anti Israël demonstratie universiteit van Berkley. Screenshot YouTube

De verklaring op maandagavond van de linkse NGO B’Tselem dat Israël een apartheidsstaat is die het land tussen de rivier de Jordaan en de Middellandse zee bezet houdt, heeft Israël een storm van kritiek opgeleverd waarbij velen de organisatie van antisemitisme beschuldigden.

De ook door de Nederlandse regering financieel gesteunde organisatie zei maandagavond in een persverklaring “Israël is geen democratie waaraan een tijdelijke bezetting is verbonden; het is één regime van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, en we moeten het volledige plaatje bekijken en zien wat het is: apartheid.”

“De fundamentele principes van het Israëlische regime, hoewel al vele jaren geïmplementeerd, zijn recentelijk explicieter geworden”, zei B’Tselem-directeur Hagai El-Ad bij het uitleggen van de beleidswijziging.

Professor Eugene Kontorovich, hoofd van de afdeling Internationaal Recht van het Kohelet Policy Forum, zei dat de beschuldiging B’Tselem van apartheid verwant was aan een antisemitische “bloedsprookje”.

“Apartheid is een buitengewone beschuldiging omdat er een internationale misdaad bestaat die de misdaad van apartheid wordt genoemd en een internationaal verdrag tegen de misdaad van apartheid”, vertelde hij aan The Jerusalem Post. Geen enkel ander land is ooit geloofwaardig bevonden als een apartheidsstaat, zelfs China of Iran niet, voegde hij eraan toe.

Hij voegde daaraan toe dat “B’Tselem het recht heeft om het oneens te zijn met het Israëlische beleid jegens de Palestijnen en dat het niet antisemitisch is als het tegen dat beleid wordt geprotesteerd.

“Maar door Israël als apartheid te bestempelen, behandelt B’Tselem echter “Israël zoals geen ander land behandeld zou worden”, voegde hij er aan toe.

Het is een van de ergste beschuldigingen die men tegen Israël kan uiten, enigszins vergelijkbaar met de bewering dat “de Joden Jezus hebben gedood”, zei Kontorovich.

B’Tselem, opgericht in 1989 tijdens de eerste intifada, documenteert schendingen van mensenrechten op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza. Door velen wordt de organisatie echter zien als een flagrante politieke belangenbehartiging.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!