Herdenk de slachtoffers van de Holocaust met Yad Vashem’s virtuele IRemember Wall

Simon Caun, 17, vermoord bij aankomst in concentratiekamp Auschwitz. (Oom van Joop Soesan)

“Ik zou graag willen dat iemand onthoudt dat er eens een persoon woonde die David Berger heette”, schreef David in zijn laatste brief, die hij in 1941 vanuit Vilna verstuurde.

Vandaag, 80 jaar nadat de 19-jarige tijdens de Holocaust werd vermoord, vervult Yad Vashem de laatste wensen van David en vele andere slachtoffers van de Holocaust via het IRemember Wall-project.

Dit unieke online herdenkingsinitiatief stelt het publiek in staat zich te identificeren met de namen en verhalen van enkele van de zes miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen wier leven op brute wijze werd afgebroken door de Nazi’s en hun handlangers tijdens de Holocaust.

Ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag 2021, op woensdag 27 januari, lanceert Yad Vashem opnieuw de IRemember Muur, die nu beschikbaar is in zes talen: Engels, Hebreeuws, Frans, Spaans, Duits en Russisch.

Elke deelnemer die aan het evenement meedoet, wordt willekeurig gekoppeld aan een van de personen die is opgenomen in Yad Vashem’s Centrale Database van slachtoffers van de Shoah, die vandaag meer dan 4.800.000 namen bevat.

Hun namen verschijnen samen op de IRemember Wall. Deelnemers kunnen ook extra Holocaustslachtoffers kiezen uit de Names Database om aan de muur te herdenken. Degenen die lid worden, worden aangemoedigd om de verhalen te delen op hun sociale mediaplatforms, waaronder Facebook, Twitter en Pintrest. De IRemember Wall gaat vandaag, 24 januari 2021 live.

Yad Vashem zal dit jaar opnieuw samenwerken met Facebook om het project op sociale media te promoten. Net als vorig jaar zal Facebook zijn platform en middelen gebruiken om wereldwijd bewustzijn en bereik van dit zinvolle initiatief te stimuleren.

“Door samen te werken met Facebook, zijn we in staat een breder internationaal publiek te bereiken, wat cruciaal is om de herinnering aan de Joodse slachtoffers levend te houden en de betekenis van de Holocaust relevant te houden in de complexe realiteit van vandaag”, legt Iris Rosenberg uit, directeur van Yad Vashem’s Afdeling Communicatie. “Vorig jaar werden meer dan 85.000 slachtoffers herdacht door mensen uit zo’n 175 landen over de hele wereld in hun eigen taal, waardoor elke deelnemer een ‘ambassadeur van de herinnering’ werd, verantwoordelijk voor het verkondigen van de stemmen van degenen die werden vermoord.”

Veel leden van het publiek die vorig jaar deelnamen aan de IRemember Wall waren dankbaar voor de gelegenheid om persoonlijke betekenis te geven aan de Internationale Dag van de Herdenking van de Holocaust.

“Bedankt dat je me een plek hebt gegeven om het individu te erkennen en niet de rechtvaardige statistieken”, zei Catherine F. Liana L., “Dit is een geweldig initiatief en ik ben dankbaar dat ik over drie slachtoffers heb kunnen leren en nadenken over hun levens, ze zullen nooit worden vergeten.”

Ik heb mij zelf op de IRemember Wall gekoppeld aan mijn oom Simon Caun die als jongen van 17 jaar vanuit Musselkanaal via Kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz werd vervoerd waar hij meteen na aankomst werd vermoord.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)