Joodse gemeenschap in Porto opent eerste Holocaust museum van Portugal

Het interieur van het Holocaust Museum van Porto, Portugal, in januari 2021. Foto met dank aan de Joodse Gemeenschap van Porto / via JTA

Portugal heeft zijn eerste Holocaustmuseum geopend in de noordelijke stad Porto. Het museum is gebouwd door leden van de Joodse gemeenschap die werd opgericht door afstammelingen van slachtoffers van de Inquisitie, meldt JTA.

Het Holocaustmuseum van Porto is ontwikkeld in samenwerking met het Joods Museum en Tolerantiecentrum in Moskou en andere instellingen. Het museum is op 20 januari opengaan. De Joodse Gemeenschap van Porto, een organisatie die lokale Joden vertegenwoordigt, zegt in een verklaring ongeveer 10.000 bezoekers per jaar te verwachtingen wanneer de noodbeperkingen in verband met de coronapandemie worden opgeheven.

Op 27 januari, International Holocaust Remembrance Day, zullen studenten uit heel Portugal het museum bezoeken, aldus de verklaring.

Het museum heeft een reproductie van de gevangeniskazerne van Auschwitz, een herdenkingskamer met muren met de namen van slachtoffers van de Holocaust en een studiecentrum, zoals is te zien in onderstaande video.

De inquisitie, een campagne van religieuze vervolging op het Iberisch schiereiland die in 1492 in Spanje begon, werd in 1536 ook in Portugal toegepast. Het maakte een einde aan het joodse leven in Porto en in de hele regio, toen honderdduizenden Sefardische joden beide landen moesten ontvluchtten. Degenen die bleven beoefenden in hun jodendom in het geheim. Hun nakomelingen staan ​​bekend als bnei anusim.

Het georganiseerde joodse leven in Porto kwam in de jaren twintig weer terug dankzij Artur Carlos de Barros Basto, een afstammeling van de bnei anusim en legerkapitein die het joodse leven in en rond Porto hielp promoten. Daarvoor werd hij uit het leger gegooid en op valse beschuldigingen bestempeld als pedofiel in een antisemitische samenzwering. Met zijn ondergang kreeg het joodse leven in Porto een tegenslag te verwerken.

In de jaren veertig trokken vele duizenden joodse vluchtelingen uit het oosten van Europa naar Portugal, dat neutraal was tijdens de Tweede Wereldoorlog, en ontsnapten van daaruit naar de Verenigde Staten en uiteindelijk naar Israël. Aristides de Sousa Mendes, een voormalige Portugese consul-generaal die in Frankrijk diende, gaf duizenden levensreddende visa aan Joden die het door de nazi’s bezette Europa ontvluchtten.

In de vroege jaren 2000 voltooiden meerdere bnei anusim uit Porto orthodoxe bekeringen tot het jodendom, waaronder de voormalige leider van de gemeenschap, Jose Ferrao Filipe.

De gemeenschap heeft ook leden die afstammen van Asjkenazische joden die familieleden verloren in de Holocaust, waaronder de penningmeester van de gemeenschapsorganisatie, Michael Rothwell.

‘Mijn grootouders waren goede Duitse patriotten’, schreef hij in de verklaring, maar met het nazisme ‘werden ze beschuldigd ongewenste buitenlanders te zijn en werden ze als vee naar Auschwitz vervoerd, gescheiden van elkaar, doelwit van al het geweld en daar stierven ze. “

Portugal telt vandaag ongeveer 3.100 mensen die zichzelf identificeren als joden – een stijging van 75% ten opzichte van 2001, volgens een rapport uit 2020 over joodse demografie in Europa door het in Londen gevestigde Institute for Jewish Policy Research. De Joodse Gemeenschap van Porto zegt dat het nu ongeveer 400 leden heeft. Porto heeft in totaal ongeveer 200.000 inwoners.

De toestroom houdt verband met immigratie van elders in Europa en Latijns-Amerika, evenals met de Portugese wet van 2015 die het staatsburgerschap garandeert aan afstammelingen van Sefardische Joden. Spanje nam een soortgelijke wet aan later datzelfde jaar.

De joodse gemeenschappen van Porto en Lissabon onderzoeken burgerschapsaanvragen voor de overheid waarvoor ze honderden dollars per aanvraag rekenen. Er zijn meer dan 76.000 aanvragen ingediend en ongeveer 30% daarvan is goedgekeurd .

De gemeenschap in Porto, die tien jaar geleden zich niet kon veroorloven het gebarsten plafond van de synagoge te repareren of een rabbijn in dienst te nemen, heeft de afgelopen jaren zijn synagoge gerenoveerd, een fulltime rabbijn aangenomen, een Joods museum geopend en vorig jaar een documentaire geproduceerd over de Barros Basto.

Hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten uit verschillende landen woonden de opening bij van het Holocaustmuseum van Porto, zei de gemeenschap. Een woordvoerder van de gemeenschap weigerde te zeggen hoeveel het museum, dat zich in het centrale Arrabida-gebied bevindt, heeft gekost om te bouwen en wat het jaarlijkse budget zal zijn.

Het museumproject profiteerde van “een substantiële schenking van een Portugese Sefardische familie uit Zuidoost-Azië”, zei Rothwell in de verklaring, waarin de familie niet wordt genoemd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)