Israëlische startup UBQ verwerkt mondkapjes tot milieuvriendelijk materiaal

Foto UBQ Materials

Nu de wereld al bijna een jaar lang te maken heeft met de coronapandemie, is het gebruik van mondkapjes tot ongekende hoogte toegenomen. We dragen ze een keer en gooien ze weg. Uiteindelijk eindigen ze op een vuilnisbelt.

Ooit voornamelijk gebruikt door medisch personeel, met name tandartsen en chirurgen, zijn mondkapjes nu een noodzakelijke standaard geworden voor de bevolking over de hele wereld. Mondkapjes zijn van het grootste belang bij het beschermen van de gezondheid van individuen, maar hun wijdverspreide acceptatie leidt tot duizelingwekkende hoeveelheden plasticvervuiling. Geschat wordt dat sinds het begin van de pandemie maandelijks 129 miljard mondkapjes zijn weggegooid . 

Er is echter een groot probleem, wegwerp mondkapjes worden gewoonlijk gemaakt van niet-geweven stoffen. Dit materiaal wordt gebruikt in lichtgewicht, scheurvaste producten zoals luiers, maandverband, filters, doekjes en maandverband.

Notoir problematisch voor het milieu, niet-geweven stoffen worden gemaakt van vezels in plaats van garens, willekeurig of op een uniforme manier gelegd om webachtige lagen te maken, bij elkaar gehouden door een vilt- of bindproces. Vanwege hun meerlaagse structuur zijn de meeste niet-geweven stoffen niet recyclebaar in conventionele recyclingstromen. Producten die niet-geweven stoffen bevatten, worden traditioneel verbrand of begraven op stortplaatsen.

UBQ Materials heeft echter een oplossing gevonden dit probleem op te lossen en PPE om te zetten in het biobased materiaal dat het produceert, dat kan worden gebruikt als vervanging voor op olie gebaseerde kunststoffen bij de productie van duizenden producten.

De oplossing van UBQ zet ongesorteerd afval om in een additief voor de kunststofindustrie dat kan worden gebruikt in producten als meubels, speelgoed en auto-onderdelen.

De grondstof voor afval van UBQ omvat etensresten en tuinafval, karton, papier en gemengde kunststoffen, en in de afgelopen maanden aanzienlijke hoeveelheden wegwerpproducten. De heterogene afvalstroom wordt afgebroken tot zijn organische basiscomponenten (lignine, cellulose, vezels en suikers) en gebonden door de plastic polymeren van de afvalstroom om een ​​nieuw materiaal te creëren dat kan worden gebruikt in producten als speelgoed en auto-onderdelen, winkelwagentjes, bloempotten, en tuinmeubilair om er maar een paar te noemen.

Jack Bigio, medeoprichter en CEO van UBQ Materials merkt op: “In de wereldwijde strijd tegen COVID-19 is het van cruciaal belang dat we ons milieu niet opofferen. Hoewel de technologie van UBQ afval als hulpbron gebruikt, is het feit of het een effectieve oplossing is, afhankelijk van de massale acceptatie en implementatie van duurzame materialen in industrie overschrijdende productie. Van consumenten tot merken, retailers en producenten, hoe meer UBQ wordt gebruikt bij de productie van eindproducten, hoe meer afval we van stortplaatsen afleiden, hoe meer we de uitstoot van broeikasgassen en giftige lekkages compenseren en hoe meer we eindige natuurlijke hulpbronnen behouden voor toekomstige generaties .”

UBQ werkt met een kleinschalige fabriek in de Negev, in Tze’elim, met een capaciteit om 7.000 ton materiaal per jaar te produceren, en heeft “extreem agressieve uitbreidingsplannen”, zei Arad, inclusief een grootschalige faciliteit die naar verwachting in 2022 in Nederland opengaat, met een capaciteit om 70.000 ton materiaal per jaar te produceren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)