‘Onze winter’ – Een nieuwe column van Simon Soesan

Simon Soesan

Ja, ik kom er niet omheen: ons land is anders. Niet alleen leven wij in een democratie voor gevorderden, niet alleen zijn we gesplitst tussen links en rechts, religieus en atheïstisch, nee, bij ons zijn heel wat dingen anders dan bij u in Nederland.

Deze keer wil ik het over de winter hebben. Want we leven in een land dat ongeveer 30 regendagen per jaar heeft. Waar de gemiddelde regenval per jaar in drie dagen valt. Vandaar dus.

Onze zomers zijn lang. Vaak tot in diep oktober. Maar toch, ongeveer gelijk met ons Nieuwjaar, laat het weer zich van een andere kant zien. Bij ons gaat dat niet zomaar: verslaggevers worden door alle Israëlische netwerken naar alle windstreken van het land gestuurd om verslag te doen van de aankomende regen. De eerste regen van het jaar heet bij ons “Jorree”. Al dagen van tevoren wordt met spanning meegedeeld dat de eerste regen gaat vallen. Vanaf de Hermonberg in het noorden tot aan de stranden van Eilat zitten de verslaggevers op daken en op heuvels om de eerste te zijn die de regen verwelkomt.

De massahysterie voor de eerste regen is groot. Het kan nog 30 graden warm zijn buiten, maar als de eerste regen wordt voorspeld dan is de regenjassen-modeshow op volle toeren: opeens dragen de Israëliërs mantels. Laarzen. Shawls. Want het gaat regenen en de hitte zal niet in de weg staan om de laatste mode aankopen te laten zien.

Het probleem is dat, zoals ik al schreef, het landelijk jaarlijks gemiddelde aan regen bij ons in twee, drie dagen valt. Zo zijn wij, Israëliërs: alles moet nu en meteen. Wat inhoudt dat de riolering van ons land met geen mogelijkheid de hoeveelheid regenwater kan verwerken. Waardoor we veel overstromingen krijgen en u vele mooie YouTube momenten kunt meemaken van Israëliërs die elk jaar opnieuw verrast zijn door de vele regenbuien.

Ook deze dagen is het weer feest: na weken van droogte en de bekende experts die het klimaat, Shell, 5G en G’d de schuld gaven van het vreemde weer, brak de bui letterlijk los en hadden we weer prachtige foto’s van Venetië in Israël: straten en huizen onder water, marine bootjes in dorpen en ongelooflijk mooie foto’s van diverse watervallen die, na een jaar uitdroging, er met volle kracht op los gaan.

Zoals we weten komt na regen zonneschijn: voorlopig gaan we een nieuwe – en vooral heel andere – regering zien in de VS, verkiezingen bij u en bij ons en als na de regen weer zonneschijn komt in de lente, kunnen we weer klagen over de warmte, droogte en vochtigheid.

Bij ons hopen we op een verandering in onze politiek, want de politieke riolen zijn volkomen overgelopen. Niet vanwege regen, niet vanwege de natuur, tenzij u de natuur van de mens slecht, leugenachtig en onveranderbaar wilt noemen.

Net zoals de met de regen, zitten onze verslaggevers al op het dak en op de heuvels en proberen te begrijpen of de politieke verandering er al aankomt.

Niet zomaar zei mijn vader altijd dat je politici en luiers om dezelfde reden geregeld moet verwisselen: anders gaat het vreselijk stinken. 

We gaan het nog meemaken over een paar maanden. Na regen komt heus zonneschijn – laten we het hopen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)