Nieuwe immigranten in Israël kunnen dienst gaan bij een van de inlichtingendiensten

Ter illustratie, een inlichtingendienst van de IDF. Foto IDF woordvoerders eenheid

Jarenlang was het voor nieuwe immigranten in Israël onmogelijk om dienst te nemen bij een van de inlichtingendiensten van de IDF. Niet alleen de taalbarrière maar ook de pittige examens stonden in de weg.

Voor Israëlische jongeren is het niet alleen de status om dienst te nemen bij een van de inlichtingendiensten, maar wat ook telt is dat het na de diensttijd de weg opent naar een succesvolle carrière in de hightech industrie of bij andere bedrijven waar men vooral jongeren die bij een inlichtingendienst hebben gewerkt, een contract aanbieden.

Lt.-Col. M., die als 18 jarige uit Frankrijk naar Israël kwam, lukte het wel, werd inlichtingenofficier, vervolgens personeelsfunctionaris en in haar laatste functie keerde ze terug naar haar eerste eenheid waar ze als hoofd van de HR-afdeling diende.

Tijdens haar diensttijd was ze een pionier in een programma genaamd ‘LIAM’, de Hebreeuwse afkorting voor Guiding Olim in Intelligence Units.

LIAM lokaliseert immigranten waarvan wordt aangenomen dat ze potentieel hebben om te dienen in inlichtingeneenheden en helpt hen vervolgens om hen in echte inlichtingenrollen te plaatsen en niet in minder geavanceerde ondersteunende rollen.
Die soldaten krijgen tijdens hun training constante hulp, vooral met hun Hebreeuwse taalvaardigheid, zodat ze uiteindelijk het niveau van hun in Israël geboren kameraden bereiken.

In een interview met The Jerusalem Post vertelde M. dat wat haar ertoe bracht de weg om nieuwe immigranten in de inlichtingeneenheid van de IDF te plaatsen, dat het niet alleen haar persoonlijke ervaring is, maar meer nog opmerkingen die ze ontving van gezinnen met oudere kinderen die onlangs vanuit Frankrijk naar Israël immigreerden en zich zorgen maakten over de kwestie van kinderen die in dienst moeten

“Ze zijn vooral bang omdat ze het proces niet begrijpen,” zei M. “Natuurlijk is dit stressvol voor alle ouders in Israël, maar het is des te meer het geval voor olim, omdat zowel de ouders als de kinderen niet zijn opgegroeid in een omgeving waarin het vanzelfsprekend is om in het leger te gaan.

“Dus wende M. zich twee jaar geleden tot de chief intelligence officer en het hoofd van de onderzoeksafdeling en vroeg om op zoek te gaan naar rollen bij de inlichtingendiensten waarvoor geen hoge taalvaardigheid vereist is, zoals technologische rollen of datawetenschap gerelateerde rollen.

“We zijn begonnen met het vinden van posities voor 30 oliem bij de afdeling inlichtingenonderzoek, en nu breiden we uit naar andere inlichtingeneenheden,” zei M., waar ze aan toe voegde dat het programma alleen mannelijke soldaten lokaliseert die niet in gevechtseenheden kunnen dienen, en alle vrouwen.

Onder hen zijn immigranten uit Rusland, Oekraïne, Canada, Frankrijk, Mexico, Brazilië, Ecuador, Argentinië en de VS. “Totdat het programma werd gelanceerd, konden veel geïmmigreerde soldaten zich niet bij gevechtseenheden voegen, maar vonden toch ‘zinvolle’ rollen in de IDF, en door dit pad te openen naar inlichtingendiensten, heeft ze die mogelijkheid voor hen vergroot”, zei M.

“Toen ik het project lanceerde, dacht ik dat dit een manier was om immigranten eerlijke en gelijke kansen te bieden”, zei ze. “Door het gebrek aan de juiste Hebreeuwse vaardigheden konden ze de tests van de inlichtingeneenheden niet afleggen en ik wilde ze de kans geven om in het inlichtingenkorps te komen, zodat ze een zinvolle rol konden vervullen.”

M. maakte wel duidelijk dat het doel van het programma niet alleen is om individuele immigranten te promoten, maar ook om te profiteren van de voordelen die ze kunnen opleveren voor de inlichtingendienst.

“Iemand die opgroeide in Frankrijk of in Oekraïne en naar Israël kwam toen hij of zij 17-18 was, brengt een andere cultuur en een andere manier van denken met zich mee.”

“Dit is precies wat ze ons hier in de inlichtingeneenheden leren, om altijd out of the box te denken en constant opnieuw te onderzoeken wat wij denken dat juist is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)