Nieuwe besmettingen in Israël naar recordhoogte

Premier Netanyahu krijgt als eerste zijn tweede vaccinatie. Foto GPO

Kort na de aankondiging van het ministerie van Volksgezondheid dat half maart 5,2 miljoen Israëliërs gevaccineerd zullen zijn, bleken er op maandag 9589 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen in Israël. Sinds het begin van de coronapandemie is dit een nieuw record.

Maandag werden 129.449 mensen op het virus getest, waarvan 7,6% positief bleek. Experts gaan ervanuit dat de invloed van de Britse mutatie hier verantwoordelijk voor is.

Van de 74.639 coronavirus patiënten verkeren er 1.027 in ernstige conditie, waarvan er er 247 zijn aangesloten op de beademing.

Het dodental is gestegen naar 3.704.

Vanwege de Britse virusmutatie zal iedereen die 5 minuten of langer in contact met een besmet persoon is geweest in quarantaine moeten gaan. Dit was eerder 15 minuten.

Kort voor het bekend worden van deze nieuwe cijfers had het ministerie van Volksgezondheid aangekondigd dat zij een plan klaar hebben waarmee half maart 5,2 miljoen Israëliërs gevaccineerd zullen zijn.

Functionarissen van het ministerie vertelden Channel 12 news op maandag dat op basis van de recente overeenkomst die is bereikt met het farmaceutische bedrijf Pfizer, er elke week honderdduizenden vaccins naar Israël worden gezonden.

Als Pfizer inderdaad de benodigde vaccins levert, zullen op 20 maart 5,2 miljoen Israëliërs zijn gevaccineerd. Dat is niet geheel toevallig drie dagen voor de verkiezingen omdat premier Netanyahu het vaccineren van de bevolking het middelpunt van zijn verkiezingscampagne heeft gemaakt.

Hij hoopt dat daardoor de aandacht wordt afgeleid van zijn proces wegens fraude en omkoping, waarvan het hem is gelukt de eerste rechtszitting die stond gepland voor 13 januari, uitgesteld te krijgen tot 8 februari in verband met de huidige lockdown van het land.

Het ministerie van Volksgezondheid is ook van plan vaccinatiecertificaten in te voeren, melde Channel 12 News, waardoor elke Israëliër kort na met de tweede dosis te zijn gevaccineerd, een certificaat zal ontvangen die de burgers zal vrijstellen van quarantaine, zelfs nadat ze in contact zijn gekomen met een coronavirus-drager of na terugkeer uit een “rood land” waar veel besmettingen voorkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!