COVID-19 pandemie? Israëliërs sloten in 2020 recordaantal hypotheken af

Ter illustratie. Screenshot I24News

Ondanks de economische chaos veroorzaakt door de coronapandemie, hebben Israëliërs in 2020 een recordbedrag aan hypotheken afgesloten, meldt de Bank of Israël.

Uit vorige week gepubliceerde gegevens van de Bank of Israel, bleek dat Israëliërs vorig jaar voor 78,1 miljard shekel (19,5 miljard euro) aan hypotheken hebben afgesloten, het hoogste bedrag ooit in een enkel jaar en een stijging van 15% ten opzichte van 2019.

Alleen al in de maand december 2020 sloten huizenkopers voor 8 miljard shekel (€ 2 miljard) aan hypotheken af, 29% hoger dan het maand gemiddelde en 15% hoger dan in december 2019.

Volgens het financiële dagblad Globes zijn de record brekende cijfers deels te danken aan het gunstige belastingbeleid dat de regering tegen het einde van het jaar invoerde, dat investeerders in onroerend goed er weer toe aanzette stappen te ondernemen om onroerend goed aan te kopen.

De totale uitstaande hypotheekschuld in Israël bedraagt nu 401,5 miljard shekel (100,4 miljard euro).

Eigenlijk klinkt het allemaal onwezenlijk voor een land waar eind december 13,2% van de beroepsbevolking werkloos was en waar in de maand januari nog eens 163.104 nieuwe werklozen bij zijn gekomen.

Het is echter deels te verklaren door het feit dat in Israël minder wordt gehuurd dan in Europese landen en een krappe 70% van de huizen wordt aangekocht voor zelfbewoning.

Ook het feit dat Israëlis over het algemeen een positieve instelling speelt mee, velen denken dat door het snelle en vele vaccineren er een einde zal komen aan de ergste vormen van het coronavirus, in een tijd dat ook de lente aanbreekt en het zonnetje weer gaat schijnen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)