IDF soldaat vind zeldzame 1800 jaar oude munt

De gevonden 1800 jaar oude munt met afbeelding van hoofd van Antonius Pius. Foto Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

Tijdens een militaire oefening vond IDF soldaat Ido Gardi een zeldzame munt met het hoofd van de Romeinse keizer Antonius Pius en de Syrische maangod Men, daterend uit de jaren 158-159 meldt The Jerusalem Post.

“Deze munt is een van slechts twaalf van dergelijke munten uit bekende locaties in de collectie van het National Treasures Department. Alle munten zijn gevonden in het noorden van Israël, van Megiddo en Zippori tot Tiberias en Arbel,” aldus Dr. Donald Tzvi Ariel, hoofd van de afdeling Numismatiek van de IAA.

“De ontdekte munt is een van de gemeentelijke munten die zijn geslagen in de stad Geva Philippi, ook wel bekend als Geva Parashim”, legt dr. Avner Ecker, docent klassieke archeologie aan de afdeling Land of Israel Studies and Archaeology van de Bar-Ilan Universiteit uit. “In de Romeinse tijd kregen steden (poleis) het recht om hun eigen munten te slaan. Het jaar dat op de munt is aangegeven, is het jaar waarin de gemeenteraad kennelijk werd opgericht en de burgers zelfbestuur mochten krijgen onder het Romeinse Rijk. “

Afbeelding van de Syrische god MEN op de gevonden munt. Foto Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

Geva is een oude nederzetting, door Josephus aangeduid als een stad aan de voet van de Jizreël-vallei. Herodes vestigde zijn cavalerie troepen daar (vandaar de naam Geva -Parashim, ‘Stad van Ruiters’). Tijdens de Grote Opstand in 66-70 van de gewone jaartelling, vertrokken lokale en Romeinse troepen van daaruit om Joodse rebellen te bevechten in de buurt van Bet She’arim.

Ido Gardi met de gevonden munt. Foto Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

Sommigen geloven dat Geva in de buurt van Sha’ar Ha-‘Amakim ligt, maar de meeste geleerden identificeren de site als Tel Abu Shusha, in de buurt van Kibbutz Mishmar Ha-‘Emek. Tijdens opgravingen uitgevoerd door de Bar Ilan Universiteit op de tell afgelopen zomer, werden overblijfselen van vestingwerken en gebouwen die dateren uit de Hellenistische tot de Byzantijnse periode gevonden.”

Ido Gardi ontvangt het certificaat van waardering. Foto Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

Antonius Pius regeerde over het Romeinse rijk tussen 138 en 161 van de gewone jaartelling. Hij verdiende de reputatie van een rechtvaardige en humane soeverein omdat hij enkele van de strengste beleidsmaatregelen tegen Joden in die zijn voorganger Hadrianus had opgelegd, introk.

Ido Gardi, de soldaat die de munt zag, ontving van de IAA een certificaat van waardering voor goed burgerschap.

“Dit is een gelegenheid om alle leden van het publiek die munten of andere oude artefacten hebben gevonden, op te roepen om deze aan te geven bij de Israel Antiquities Authority“, zei Nir Distelfeld, inspecteur van de diefstalpreventie-eenheid van het IAA Northern District.

“We zullen de vondst komen overbrengen naar de National Treasures Department en hopelijk zullen we meer gegevens toevoegen en wetenschappelijk onderzoek verrijken met een ander bewijs uit het verleden. Benadrukt moet worden dat oudheden nationale schatten zijn, dat het verboden is om er actief naar op zoek te gaan en dat alle toevallige vondsten moeten worden gemeld aan de autoriteit”, voegde Distelfeld eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)