Onderzoekers Hebreeuwse Universiteit vervangen biopsie met niet-invasieve bloedtest

Dr. Israa Sharkiya van het Hebreeuwse Universiteitslaboratorium, werkt aan de nieuwe bloedtesttechnologie. Foto met dank aan Hebreeuwse Universiteit

Onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HUJ) hebben een eenvoudige, goedkope en niet-invasieve bloedtest ontwikkeld die als een biopsie zou kunnen dienen, aldus de universiteit in een persbericht.

In plaats van weefselmonsters van een proefpersoon te extraheren om aandoeningen zoals kanker, leveraandoeningen of immuunstoornissen te diagnosticeren, ontwikkelde HUJ een bloedtest die net zo effectief zou kunnen zijn.

Normale biopsieën – waarbij weefselmonster wordt afgenomen voor analyse – kunnen pijnlijk zijn en in zekere zin kunnen ze ook onbetrouwbaar zijn als alleen gezond weefsel wordt geselecteerd. Bovendien kan de methode alleen kan worden gebruikt in gevorderde stadia van de ziekte.

Twee HUJI-onderzoekers, professor Nir Friedman en Dr. Ronen Sadeh van het Life Sciences Institute en School of Computer Engineering, publiceerden een onderzoek in Nature Biotechnology dat laat zien hoe een breed scala aan ziekten kan worden opgespoord met de eenvoudige test.

Het onderzoeksteam (van links naar rechts) Gavriel Fialkof (PhD student), Dr. Ronen Sadeh, Dr. Israa Sharkia en Prof Nir Friedman. Foto met dank aan de Hebreeuwse Universiteit

De bloedtest stelt laboratoriumtechnici in staat om de toestand van zieke cellen nauwkeurig te identificeren en te bepalen en daarbinnen verschillende ziekten te diagnosticeren. Het kan ook markers identificeren om te bepalen of patiënten tumorachtige gezwellen zullen ontwikkelen.

“De test is gebaseerd op een natuurlijk proces waarbij elke dag miljoenen cellen in ons lichaam afsterven en worden vervangen door nieuwe cellen”, legt HUJI uit in een persverklaring. “Wanneer cellen afsterven, is hun DNA gefragmenteerd en sommige van deze DNA-fragmenten bereiken het bloed en kunnen worden gedetecteerd door middel van DNA-sequentiemethoden.

Het onderzoek van Friedman en Sadeh laat zien hoe de aanpak kan worden gebruikt om niet alleen de aard van de ziekte of tumor vast te stellen, maar zelfs zo ver gaat dat het kan achterhalen waar precies in het lichaam de disfunctie optreedt. “We begrepen dat als deze informatie behouden blijft in de DNA-structuur in het bloed, we die gegevens zouden kunnen gebruiken om de weefselbron van dode cellen en de genen die actief waren in diezelfde cellen te bepalen”, zei Friedman.

“Op basis van die bevindingen , kunnen we belangrijke details over de gezondheid van de patiënt ontdekken. “We zijn in staat beter te begrijpen waarom de cellen stierven, of het nu een infectie of kanker is, en op basis daarvan beter gepositioneerd zijn om te bepalen hoe de ziekte zich ontwikkelt, “legde hij uit.

“We hopen dat deze aanpak een eerdere diagnose van de ziekte mogelijk maakt en artsen helpt patiënten effectiever te behandelen. We erkennen het potentieel van deze aanpak en hoe deze technologie zo nuttig kan zijn voor diagnostische en therapeutische doeleinden, en hebben daarom het bedrijf Senseera opgericht, voegde Sadeh eraan toe.

Senseera, zal worden betrokken bij klinische tests in samenwerking met grote farmaceutische bedrijven met als doel deze innovatieve benadering beschikbaar te maken voor patiënten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!