Gebruik van medicinale cannabis verlaagd de bloeddruk bij 60-plussers

Medicanale cannabis. Screenshot YouTube

Medicinale cannabis is gunstig gebleken voor een breed scala aan gezondheidsproblemen. Nu toont een eerste studie bij volwassenen van 60 jaar en ouder met hoge bloeddruk aan dat het roken van cannabis of het inslikken van cannabis olie de systolische en diastolische bloeddruk gedurende 24 uur aanzienlijk verlaagt.

Deze ontdekking door onderzoekers van de Ben-Gurion University of the Negev (BGU) en het daaraan gelieerde Soroka University Medical Center verscheen in het European Journal of Internal Medicine, meldt ISRAEL21C.

“Oudere volwassenen vormen de snelst groeiende groep medicinale cannabisgebruikers, maar er is weinig bewijs voor cardiovasculaire veiligheid voor deze populatie”, zei hoofdauteur Dr. Ran Abuhasira van het BGU BGU-Soroka Cannabis Clinical Research Institute.

“Deze studie maakt deel uit van onze voortdurende inspanning om klinisch onderzoek te doen naar de feitelijke fysiologische effecten van cannabis in de loop van de tijd.”

Zesentwintig patiënten werden geëvalueerd met behulp van 24-uurs ambulante bloeddrukmeting, ECG, bloedonderzoek en lichaamsmetingen. Zowel voor als drie maanden na het starten van de cannabistherapie. Het laagste punt trad drie uur na toediening op. Verlagingen van de bloeddruk werden zowel overdag als ‘s nachts waargenomen, met meer significante veranderingen’ s nachts.

De BGU-onderzoekers theoretiseren dat pijnverlichting, de indicatie voor voorgeschreven cannabis bij de meeste patiënten, mogelijk ook heeft bijgedragen aan een verlaging van de bloeddruk.

In november bracht de Universiteit van Haifa een onderzoek uit waaruit bleek dat medicinale cannabis veilig kan worden gebruikt door mensen van 50 jaar en ouder om chronische pijn te verlichten .

Tot de co-auteurs van Abuhasira behoren professor Victor Novack, directeur van het BGU-Soroka Cannabis Clinical Research Institute en het BGU-Soroka Clinical Research Center and Research Authority; Professor Yosef Haviv, hoofd nefrologie bij Soroka; en professor Merav Leiba, professor Adi Leiba en dr. Larisa Ryvo van het Assuta Ashdod Academic Medical Center.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!