ICC zegt bevoegd te zijn oorlogsmisdaden van Israël en Palestijnen te onderzoeken

ICC in Den Haag. Foto ICC

Aanklagers bij het Internationaal Strafhof hebben een aanzienlijke technische barrière weggenomen om Israëliërs te berechten wegens vermeende oorlogsmisdaden tegen Palestijnen.

Vrijdag besloot een panel van drie rechters bij het in Nederland gevestigde tribunaal dat de rechtbank bevoegd is om vermeende oorlogsmisdaden van Israëlische soldaten en Palestijnse terroristen, waaronder Hamas, te onderzoeken tijdens de Gaza-oorlog van 2014, omdat de Palestijnse Autoriteit in de context als een staat kan worden beschouwd. van de rechtbank, meldt Associated Press.

Het ICC onderzoekt sinds 2015 een zaak die door de Palestijnse Autoriteit is aangespannen. Hoofdaanklager Fatou Bensouda heeft gezegd dat haar voorlopige onderzoek naar het verzoek om een ​​zaak te openen aangaf dat er oorlogsmisdaden hadden plaatsgevonden.

Israël heeft zowel de beschuldiging afgewezen als de bevoegdheid van de rechtbank betwist met het argument dat de rechtbank geen bevoegdheid heeft om Israël te onderzoeken omdat het een van de tientallen landen is die niet hebben ingestemd om de rechtbank jurisdictie op hun grondgebied te verlenen. De Palestijnse Autoriteit, zo stelde Israël, viel ook buiten de jurisdictie van de rechtbank, aangezien het geen lidstaat is van de Verenigde Naties.

Het ICC, dat is gevestigd in Den Haag, “heeft alleen jurisdictie over petities die zijn ingediend door soevereine staten. Maar er is nooit een Palestijnse staat geweest ”, zei de Israëlische premier Netanyahu in 2019, nadat Bensouda het dossier had overgedragen.

Dit was voor Bensouda aanleiding om haar dossier over de oorlog van 2014 over te dragen aan rechters, zodat zij kunnen bepalen of de rechtbank de nodige jurisdictie heeft.

Vrijdag bepaalde een panel van drie rechters met 2 tegen 1 dat het “Palestina kwalificeert als staat”. 

Het Internationaal Strafhof, dat geen deel uitmaakt van de Verenigde Naties, is in 2002 opgericht door tientallen VN-lidstaten die het Statuut van Rome hebben ondertekend en geratificeerd.

Het statuut geeft de rechtbank een mandaat om personen – maar niet landen of organisaties – voor het gerecht te brengen die naar verluidt genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de uitspraak van vrijdag: “Vandaag heeft het ICC opnieuw bewezen dat het een politiek orgaan is en geen gerechtelijke instelling”, zei hij. “Het ICC negeert de echte oorlogsmisdaden en achtervolgt in plaats daarvan de staat Israël, een staat met een sterke democratische regering die de rechtsstaat heiligt, en die geen lid is van het ICC.”

“In deze beslissing,” voegde Netanyahu eraan toe, “schond het ICC het recht van democratieën om zichzelf te verdedigen tegen terrorisme, en speelde het in de kaart van degenen die de pogingen om de cirkel van vrede uit te breiden ondermijnen. We zullen onze burgers en soldaten op alle mogelijke manieren blijven beschermen tegen juridische vervolging. “

“Wanneer het ICC Israël onderzoekt wegens nepoorlogsmisdaden, is dit puur antisemitisme”, zei Netanyahu in een krachtige Engelstalige video die door zijn kantoor werd vrijgegeven.

De IDF zei in een op zaterdagavond uitgegeven verklaring dat “de IDF en de chef van de generale staf de beslissing van het Internationaal Strafhof (ICC) betreuren. Het standpunt van de staat Israël is dat dit een bevooroordeeld en bevooroordeeld besluit is dat buiten de jurisdictie van het ICC valt.”

“De IDF heeft vastberaden de veiligheid van Israël en zijn burgers verdedigd en zal deze blijven verdedigen, ondanks elke dreiging, terwijl ze zich volledig aan de IDF-ethische code, de waarden van de IDF en de nationale en internationale wetgeving houdt. De IDF steunt volledig en zal haar soldaten blijven steunen in actieve en reserve-dienst, die moedig en toegewijd handelen om de staat Israël en zijn burgers te beschermen en te beschermen” aldus de verklaring.

Minister-president Mohammed Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit prees vrijdag het besluit en noemde het “een overwinning voor gerechtigheid en menselijkheid, voor de waarden van waarheid, eerlijkheid en vrijheid, en voor het bloed van de slachtoffers en hun families”, aldus het Palestijnse Wafa-nieuws agentschap.

De rechtbank heeft nog niet aangekondigd het onderzoek naar oorlogsmisdaden in te stellen waar Bensouda naar streeft.

Individuen die door het ICC zijn veroordeeld voor oorlogsmisdaden, zijn onderworpen aan arrestatiebevelen door de ondertekenende landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!