‘Make-over’ door Re-Born Textiles

Viktoria Kanar en haar Re-Fresh Global-partner, Revital Nadiv, bij het Re-Born Textiles-project in Kfar Saba. <br />Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C.

Een nieuw Israëlisch initiatief onder de naam Re-Born Textiles, biedt een alternatief dat niet alleen kleding en ander textielafval van de vuilnisbelt redt, maar ook werk biedt aan risicogroepen. Het mooie is dat ook de H&M groep erbij betrokken is.

“Israël produceert minstens 500.000 ton textielafval per jaar, wat de staat ongeveer € 38 miljoen kost”, vertelt Viktoria Kanar aan ISRAEL21C. Zij is medeoprichter van Re-Fresh Global , een open innovatieplatform voor circulaire economie, innovaties voor textiel en industrie.

“Momenteel is er in Israël geen groene, transparante en effectieve oplossing voor dit probleem. Er zijn niet veel opties voor het inzamelen van gebruikte kleding en geen enkele organisatie kan alle afgedankte kleding inzamelen ”, zegt ze.

Vrijwilligers en medewerkers van Re-Born Textiles sorteren kleding in het Kipod Sustainability Centre van Kfar Saba. <br />Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C

“Met een steeds groter wordende overconsumptie en de stimulans om deel te nemen aan megawinkelevenementen zoals Black Friday en Cyber ​​Monday, wordt het hoog tijd om een ​​alternatief te bieden voor verantwoorde en duurzame consumptie”, voegt Kanar toe.

Re-Fresh Global heeft zijn Re-Born Textiles-systeem gebouwd op drie pijlers: hergebruik, remake, recycle.

Verzamelde kleding of ander textiel in nieuw- of bijna nieuwstaat keert terug naar de detailhandel (hergebruik). Terwijl kleding in versleten staat wordt upcycled tot nieuwe producten (remake) of gerecycled voor gebruik in de bouw, auto- en andere industrieën.

Deze medewerker van Re-Born Textiles beslist of het Tommy Hilfiger-overhemd kan worden hergebruikt. <br />Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C

Re-Born Textiles opende zijn eerste sorteerlocatie op 3 december in het Kipod Sustainability Centre in Kfar Saba, de eerste Israëlische stad die een stedelijk centrum voor circulaire economie vestigde.

“Het functioneert als een pilot om van te leren voordat het uitbreidt”, vertelt Kanar aan ISRAEL21c.

“De stad vraagt ​​burgers om ons hun afgedankte kleding te brengen, en andere partners, zoals WIZO, brengen gebruikte kleding mee die ze bij hun filialen hebben verzameld. We krijgen ook artikelen uit winkels die zijn gesloten en de voorraad moeten verwijderen, en uit andere bronnen ”, legt ze uit.

“In slechts een paar weken tijd hebben we 10 ton textiel ingezameld: kleding, lakens, handdoeken, stoffen en meer.”

Knopen worden verwijderd van kledingstukken om opnieuw te worden gemaakt of gerecycled. Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C.

Een combinatie van betaalde arbeiders en vrijwilligers – 20 per shift, twee shifts per dag – sorteert het textiel en stuurt het door naar de volgende fase.

“Vanaf het begin hebben we geprobeerd het te zien als een kans voor mensen die werk nodig hebben, uit heel verschillende bevolkingsgroepen”, zegt Kanar.

“Sommige van de vrouwen zijn WIZO-vrijwilligers die enige kennis hebben van het sorteren van textiel. Anderen komen uit Dandasha – een keten van tweedehandswinkels in Israël die vrouwen met bepaalde handicaps van de organisatie Shekulo Tov in dienst heeft met subsidies van het Ministerie van Welzijn, ”legt ze uit. “Dit is een veilige plek voor hen om de kost te verdienen.”

Werknemers van Re-Born Textiles beoordelen jeans gemaakt van middelenintensief denim. <br />Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C

“Dan zijn er nog mensen die misschien studenten zijn of in de industrie werken, en vrouwen die vanwege corona verlof krijgen van hun gewone baan”, voegt ze eraan toe. “We hebben ook een paar mannen die bij ons zijn gekomen voor de fysiek moeilijke taken.”

In totaal volgden ongeveer 80 mensen de professionele textielmanagement- en sorteertraining van Re-Born Textiles over Zoom voordat ze aan het werk gingen.

“Re-Born Textiles is een nieuwe en originele onderneming die is gebaseerd op de principes van circulaire economie en de visie om van steden circulaire steden te maken”, zegt Kanar.

“De langetermijnvisie is om stedelijk slimme duurzaamheidscentra – of ‘microfabrieken’ – op te richten in Israëlische steden en hopelijk ook in het buitenland.”

Het proefproject wordt ondersteund door de stad Kfar Saba, de Duitse ambassade in Israël, Bank Hapoalim, H&M Group en NGO-partners WIZO, Dandasha en Ani Shlishi , die werken met risicojongeren.

Stapels kleding sorteren op de ruimte van Re-Born Textiles in het Kipod Sustainability Centre in Kfar Saba. <br />Foto door Liran Maimon via ISRAEL21C

Het is veelbetekenend dat H&M Group aan boord is. De Zweedse multinational verkoopt kleding via 52 online markten en ongeveer 5.000 winkels in 74 landen. In december schakelden H&M distributiecentra in Nederland, het VK, Zweden, China, Rusland en Australië over op herbruikbare / recyclebare papieren verpakkingen om plastic afval te verminderen. De non-profit H&M Foundation en het Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel werken samen om duurzaam textiel te ontwikkelen.

Kanar hoopt dat H&M een partner wordt bij het herbestemmen van onverkochte goederen.

Hier vind u meer informatie .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)