Elbit wint grote deal voor levering tientallen Hermes 900 drones aan niet genoemd land in Azië

Hermes 900 van de Israëlische luchtmacht. Foto Elbit

Elbit Systems heeft middels een persbericht bekend gemaakt dat het een contract van ongeveer 252 miljoen euro heeft getekend met een niet nader genoemd land in Azië om enige tientallen Hermes 900 Unmanned Aircraft Systems (“UAS”) drones te leveren. Het contract wordt uitgevoerd over een periode van vijf jaar.

De luchtmacht van het kopende land exploiteert al het kleinere Hermes 450-vliegtuig en probeert zijn verkennings- en bewakingsmogelijkheden uit te breiden. De Hermes 900, die 30 uur onafgebroken kan vliegen en ladingen tot 300 kilogram kan vervoeren, kan naar verluidt ook worden bewapend.

Volgens het contract zal Elbit zijn Hermes 900 UAS en bijbehorende subsystemen leveren, evenals onderhouds- en ondersteuningsdiensten. 

De Hermes 900 van Elbit is al verkocht aan de luchtmachten van Israël, Colombia, de Filippijnen en Zwitserland, in een overeenkomst die drie jaar werd vertraagd vanwege problemen bij de ontwikkeling van een systeem waarmee het vliegtuig in de burgerlucht kon vliegen en het vervangen van de motor door een zwaardere dieselmotor.

Zwitserland gaat de Hermes 900 gebruiken voor het uitvoeren van controles op bosbranden.

Bovendien tekende het Agentschap voor maritieme veiligheid van de Europese Unie onlangs een contract van 50 miljoen euro met Elbit en IAI voor duizenden uren verkenningsvluchten die de twee bedrijven voor haar zullen uitvoeren. Het contract heeft een looptijd van twee jaar met een optie tot verlenging, waarmee een nieuwe trend wordt getoond waarin wordt betaald voor diensten in plaats van het vliegtuig rechtstreeks aan te schaffen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!