Israëlisch bedrijf beëindigt salarisverschillen tussen mannen en vrouwen

Ter illustratie. Foto Keter

De Israëlische fabrikant van plastic meubilair, Keter, heeft twee initiatieven aangekondigd: vrouwen krijgen hetzelfde salaris als mannen in gelijkwaardige functies en er worden vrouwen aangenomen in alle open posities van het bedrijf.

“Deze ontwikkelingen zullen de werkgelegenheid van vrouwen in het algemeen, en in de maakindustrie in het bijzonder, bevorderen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen helpen overbruggen”, aldus luidt het persbericht van het bedrijf.

Volgens het Adva Center, een organisatie die het Israëlische arbeidsbeleid analyseert, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen niet alleen niet met de tijd verdwenen, maar zelfs in 2020 groter geworden.

Volgens het rapport van het Adva verdienen vrouwen in gelijkwaardige posities een kleine 70% van het loon dat een man voor het zelfde werk verdient.

Waarom speelt dit nog steeds een rol? Er zijn niet genoeg vrouwen in hogere leidinggevende functies. Veeleisende werktijden maken deze voor vrouwen moeilijk haalbaar. Een andere oorzaak ligt in stereotypen. Functies die traditioneel door vrouwen worden vervuld, hebben een lager salaris. Ook het beeld van de vrouw als “tweede inkomen” draagt hier aan bij.

Keter betaalt de salarissen van ongeveer 2000 Israëli’s in 8 infrastructuren.
“Gelijkheid is een hoge waarde bij Keter”, zegt Udi Sagi, de CEO van Keter.
Vrouwen maken 48% uit van de functies op het hoofdkantoor van het bedrijf, maar die werkgelegenheidsstatistiek daalt tot 13% als het gaat om productontwerp.

Het Adva Center heeft statistieken toegevoegd waaruit blijkt dat hoe meer academische achtergrond een vrouw heeft, hoe groter haar loonkloof zal zijn. Mannen kregen in die functies maandelijks € 4952.44 betaald, terwijl vrouwen gemiddeld € 3059.30 kregen. De onderzochte leeftijden waren tussen de 25 en 54 jaar.

“Ik zie het grote belang in het opvoeden van de volgende vrouwelijke generatie senior management hier bij Keter, en voor de grotere productiegemeenschap in Israël”, voegde Sagi toe. “Dit is hoe we een verandering tot stand zullen brengen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)