Israël test lasergestuurde granaat

De Iron Sting tijdens tests. Foto Elbit

Elbit heeft een nieuwe lasergestuurde mortiergranaat ontwikkeld die grotere vuurkracht aan kleinere eenheden zal brengen en tegelijkertijd collaterale schade aan niet-strijders zal verminderen, aldus de persverklaring van het Israëlische ministerie van Defensie.

De Iron Sting 120 mm mortiergranaat is ontwikkeld door het ministerie samen met de IDF en Elbit Systems en zal, na de succesvolle afronding van de tests in het zuiden van het land, aan het leger worden geleverd.

Volgens de Elbit-website heeft Iron Sting een bereik van 1-12 kilometer en een nauwkeurigheid tot op 10 meter.

Minister van Defensie Benny Gantz zei in de verklaring dat de Israëlische industrie de IDF voorziet van technologie “die de gevechtsarena verandert en ons dodelijkere, nauwkeurigere en effectievere middelen geeft.”

Mogelijk verwijzend naar de botsingen van Israël met de terreurgroep Hamas in de Gazastrook en de Libanese terreurgroep Hezbollah in het noorden, zei Gantz dat het wapen geschikt is in de strijd tegen vijanden die zich onder de bevolking schuil houden. Tegelijkertijd voldoet het aan de wettelijk en waarde standaarden opgesteld door de staat Israël.

Volgens Yaniv Rotem van het ministerie van Defensie was de mortier al tien jaar in ontwikkeling. Hij beschreef het als “baanbrekend” op internationaal niveau en zei dat het mortier infanterie-eenheden de nauwkeurigheid zou bieden die voorheen alleen beschikbaar was met raketten en luchtwapens.

De Iron Sting raakt het doel tijdens de testen. Foto Elbit

“Iron Sting is bedoeld om nauwkeurig vuur te leveren in het open veld en in drukke stedelijke gebieden, terwijl de nevenschade bij verwondingen van niet-strijders wordt verminderd”, aldus de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)