Israëlisch onderzoek: coronavaccin van zwangere vrouwen kan baby’s beschermen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Uit een kleinschalig onderzoek wat in februari is uitgevoerd in het Hadassah Universitair Medisch Centrum in Jeruzalem, blijkt dat zwangere vrouwen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, deze bescherming kunnen doorgeven aan hun baby’s.

Uit de studie, die tot nu toe alleen op MedRxiv is gepubliceerd en daarom niet door vakgenoten is beoordeeld, evalueerde het niveau van antistoffen van 20 zwangere vrouwen die tijdens hun derde trimester twee injecties van het Pfizer-coronavirusvaccin hadden gekregen. In alle gevallen werden deze antilichamen zowel in het bloed van de moeder als in het navelstrengbloed in voldoende mate gedetecteerd.

“Neonatale bescherming tegen besmetting is primair afhankelijk van maternale antilichamen die worden overgedragen via de placenta”, vertelde Dana Wolf, directeur van de Clinical Virology Unit in Hadassah, een van de hoofdonderzoekers van de studie tegen The Jerusalem Post.

“We hebben een efficiënte overdracht van antilichamen via de placenta aangetoond – het soort antilichamen dat wordt geactiveerd door infectie of na vaccinatie,” voegde zij er aan toe.

De auteurs merkten de kleine omvang van de studie op en zeiden dat verder onderzoek nodig was om het effect van vaccinatie in verschillende stadia van de zwangerschap en de veiligheid en werkzaamheid van de verschillende vaccins die nu beschikbaar zijn te meten.

Pfizer Inc en BioNTech SE zeiden vorige maand dat ze een internationaal onderzoek met 4000 vrijwilligers waren gestart om de veiligheid en effectiviteit van hun coronavaccin bij gezonde zwangere vrouwen te evalueren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)