Jongen vindt beeldje uit Bijbelse tijden tijdens reis naar Nahal HaBesor in de noordelijke Negev

Zvi en zijn familie. Foto Oren Shmueli / IAA

Een paar weken geleden was de 11-jarige Zvi Ben-David uit Be’ersheva op een familie-uitstapje naar Nahal HaBesor, toen hij een ongewoon object in het oog kreeg. Toen hij het oppakte, zag hij dat het een aardewerken beeldje van een vrouw was.

Zijn moeder, Miriam Ben-David – een professionele gids – realiseerde zich meteen dat het een belangrijke vondst uit de oudheid was en nam contact op met Oren Shmueli, districtsarcheoloog van de Israel Antiquities Authority van de westelijke Negev.

In overeenstemming met de huidige Covid-19-beperkingen bezocht Oren Shmueli Zvi en zijn familie waar ze hem in hun tuin het beeldje overhandigden, dat nu zal worden onderzocht en bewaard in de National Treasures-collectie. Zvi ontving een certificaat van waardering voor goed burgerschap van de Israel Antiquities Authority.

Volgens Oren Shmueli en Debbie Ben Ami, conservator van de IJzertijd en Perzische periodes bij de Israel Antiquities Authority, “is het beeldje dat Zvi ontdekte zeldzaam en bestaat er slechts één ander exemplaar in de National Treasures collectie.

Het werd waarschijnlijk gebruikt in de zesde tot vijfde eeuw voor de gewone jaartelling, aan het einde van de ijzertijd of in de Perzische periode (de late Eerste Tempelperiode, of de terugkeer naar Zion).

Het beeldje, 7 cm hoog en 6 cm breed, is gemaakt in een mal. Het toont een vrouw met een sjaal die haar hoofd en nek bedekt, schematische gelaatstrekken en een prominente neus. De vrouw heeft blote borsten en haar handen zijn onder haar borst gevouwen. “

Het beeldje van de vrouw. Foto Yevgeny A. / IAA

Shmueli en Ben-Ami leggen uit dat: “aardewerkbeeldjes van vrouwen met blote borsten bekend zijn uit verschillende periodes in Israël, waaronder het tijdperk van de Eerste Tempel. Ze kwamen veel voor in huis en in het dagelijks leven, zoals de hamsa tegenwoordig en dienden blijkbaar als amuletten om bescherming, geluk en welvaart te garanderen.”

“We moeten in gedachten houden dat medisch inzicht in de oudheid rudimentair was. De kindersterfte was erg hoog en ongeveer een derde van de geborenen overleefde het niet. Er was weinig kennis van hygiëne en vruchtbaarheidsbehandeling bestond van nature niet. Bij gebrek aan geavanceerde medicijnen boden amuletten hoop en een belangrijke manier om een beroep te doen op hulp.”

Het beeldje is afgeleverd aan de National Treasures-collectie en wordt momenteel bestudeerd door Oren Shmueli en Debbie Ben-Ami van de Israel Antiquities Authority, in samenwerking met Raz Kletter van de Universiteit van Helsinki in Finland.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)