Goedkeuring FDA voor in Israël ontwikkelde robotarm voor het uitvoeren van operaties

De robotarm. Foto Memic

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor het op de markt brengen van een door het Israëlische bedrijf Memic Innovative Surgery ontwikkelde chirurgisch robotapparaat. Deze is ontwikkeld om transvaginale hysterectomie uit te voeren.

Het door Memic ontwikkelde chirurgische systeem van Hominis bevat miniatuur mensachtige robotarmen. Het is bedoeld voor goedaardige hysterectomie, of wel het verwijderen van de baarmoeder voor niet-kankergeralteerde aandoeningen, samen met het verwijderen van een of beide eileiders en eierstokken.

In een verklaring zei Dr. Binita Ashar, directeur van het Office of Surgical and Infection Control Devices in het FDA’s Center for Devices and Radiological Health “We bieden artsen en patiënten een andere minimaal invasieve gynaecologische chirurgische optie voor niet-kankerachtige aandoeningen”.

Verder liet de FDA in de verklaring weten dat Robotisch ondersteunde (RASD) chirurgische apparaten eigenlijk geen robots zijn. De apparaten kunnen geen operaties uitvoeren zonder directe menselijke controle. Met RASD kan een chirurg computer- en softwaretechnologie gebruiken om chirurgische instrumenten door een of meer kleine incisies in het lichaam van de patiënt te besturen.

De transvaginale benadering vereist minder incisies in de buik in vergelijking met conventionele laparoscopische hysterectomie. Tijdens de procedure bedienen chirurgen in de operatiekamer de instrumenten vanaf de console van het Hominis Surgical System.

De FDA zal van de fabrikant eisen dat hij een uitgebreid trainingsprogramma voor chirurgen en operatiekamerpersoneel ontwikkelt en aanbiedt voordat het apparaat in gebruik wordt genomen, aldus de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)