Israëliërs werken meer en langer vanuit huis dan gemiddeld in OESO landen

Ongeveer 32% van de Joodse vrouwen en 19% van de Arabische vrouwen heeft het afgelopen jaar vanuit huis gewerkt
Ter illustratie. Screenshot YouTube

Uit een nieuw rapport, gepubliceerd door het ministerie van Arbeid en Welzijn, blijkt dat ongeveer 47% van de Israëlische werknemers vanuit huis werkt. Dit ligt 38% hoger dan het gemiddelde in de OESO-landen, met uitzondering van Luxemburg.

Tijdens de coronapandemie werkten in Israël meer vrouwen dan mannen vanuit huis. Ongeveer 32% van de Joodse vrouwen en 19% van de Arabische vrouwen heeft het afgelopen jaar vanuit huis gewerkt, vergeleken met 28% van de Joodse mannen en 7% van de Arabische mannen.

Het hoge percentage thuiswerkers in Israël werd toegeschreven aan het grote aantal hightecharbeiders en leraren vergeleken met het gemiddelde in de OESO landen. In het rapport staat ook dat Israëliërs meer uren werken. Er wordt een voorstel gedaan om de arbeidswetten aan te passen die meer flexibiliteit mogelijk moet maken.

Een Israëlische werknemer kan tot 12 uur per dag (inclusief overwerk) en tot 58 uur per week werken, terwijl werknemers in bijvoorbeeld Denemarken en Ierland gemiddeld niet langer dan 48 uur per week mogen werken.

Uit een recente enquête van het ministerie van Arbeid en Welzijn, bleek dat 25% van de respondenten zei dat ze meer werken dan wettelijk is toegestaan, 38% is van mening dat er meer flexibiliteit in werktijden nodig is.

Uit het rapport blijkt ook dat het werkloosheidspercentage in Israël tussen maart en december 2020 gemiddeld 16% bedroeg. Tussen de lockdowns door daalde de werkloosheid tot ongeveer 10%, aldus het ministerie. De groep die het zwaarst werd getroffen waren Ultraorthodoxe mannen, met een gemiddelde werkloosheid van 20%.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)