Israëlische startup helpt atleten hun prestaties te verbeteren

Screenshot YouTube

Mentale training en veerkracht spelen een cruciale rol bij het stimuleren van succes bij sport- en atletiekprestaties. Toch blijft een groot deel van de focus in de sport tegenwoordig op fysieke training en prestaties. 

Er zijn momenteel weinig effectieve mechanismen voor atleten om rechtstreeks ‘de hersenen te trainen’. Maar daar komt Israëlische startup i-BrainTech in beeld, een sporttechnologiebedrijf dat waardevolle hulpmiddelen biedt zodat atleten een van de belangrijkste organen voor sport kunnen ontwikkelen: het brein. 

I- BrainTech, opgericht in 2017 door neurowetenschapper Dr. Konstantin Sonkin, heeft een op kunstmatige intelligentie gebaseerd trainingsplatform ontwikkeld om de prestaties van individuele atleten te verbeteren.

In januari behaalde i-BrainTech de tweede plaats in de Israëlische tak van de Startup World Cup 2021, een jaarlijkse internationale wedstrijd die veelbelovende bedrijven uit de hele wereld erkent waar deelnemers strijden om een ​​kans om 1 miljoen dollar te winnen.

De wedstrijd wordt gesteund door Pegasus Tech, een in Silicon Valley gevestigd durfkapitaalbedrijf en maakte onlangs zijn debuut in Israël met Tech It Forward.

Het platform werd oorspronkelijk gebruikt voor medische doeleinden, legt Ashley Rose, marketingstrateeg bij i-BrainTech, uit. “De technologie is eigenlijk voor het eerst uitgevonden en gebruikt om slachtoffers van hersenletsel te helpen de motorische controle terug te krijgen. Dr. Konstantin stelde vervolgens vast dat deze technologie op andere gebieden nodig was. Hij dacht het toe te passen in de sportarena om de motorische controle nog meer te verbeteren en bouwde zo dezelfde technologie voor sportgebruik. “

Het platform van i-BrainTech weerspiegelt bewegingen die in de hersenen worden voorgesteld in virtuele simulaties en de technologie vertaalt bewegingen in virtuele acties die worden getoond in een contextueel gerelateerd videospel. Dit herhaalde proces richt zich op en traint de motorische controlecentra in de hersenen en levert volgens het bedrijf verbeterde fysieke prestatieresultaten / evaluaties op.

Screenshot YouTube

De voordelen van het toepassen van neurowetenschap op sportprestaties zijn tweeledig, zegt Rose. Ten eerste verbetert virtuele training de algehele prestaties door de hersenen als een spier op zich te trainen. Ten tweede verzamelt de technologie van i-BrainTech gegevens over elke speler om hun persoonlijke sterke en zwakke punten te begrijpen. Spelers en coaches kunnen die pijnpunten dan aanpakken en verbeteren.

“Het concept is dat deze real-time feedback atleten daadwerkelijk leert hoe ze die gebieden correct kunnen activeren en resulteert in verbeterde prestaties op het veld. Deze twee regio’s komen overeen met de uitvoering van bewegingen en door de training van i-BrainTech zullen gebruikers effectiever zijn in het uitvoeren van sportspecifieke acties zoals strafschoppen, hoekschoppen, passes en meer, ”vertelt Rose aan NoCamels.

In een proefperiode van zes weken met de Russische FC Zenit Club Academy, bleek de technologie van i-BrainTech behoorlijk effectief te zijn. Om de technologie te testen, trainde de helft van het team normaal, terwijl de andere helft een aanvullende i-BrainTech-training kreeg. De resultaten waren statistisch significant. Na zes weken neurotraining was er een toename in zowel nauwkeurigheid als snelheid, waarbij spelers een toename van 35% in trapnauwkeurigheid en een toename van 33% in balsnelheid registreerden, vergeleken met hun prestaties voorafgaand aan de testbenchmarks.

Het platform van i-BrainTech wordt momenteel alleen gebruikt voor voetbal en basketbal, maar het team hoopt binnenkort ook uit te breiden naar andere sporten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)