Nederland wil van Israël weten waarom de VIP-pas van de Palestijnse ‘premier’ is ingenomen

Screenshot France 24

Nederland is tot nu toe het enige land dat aan Israël vragen heeft gesteld over de inbeslagname van de VIP reispapieren van de Palestijnse ‘minister van Buitenlandse Zaken’ Riyad al-Maliki.

Nadat Al-Malaki zondag via Jordanië uit Den Haag terug kwam waar hij had gesproken met medewerkers van het ICC over het onderzoek naar “oorlogsmisdaden” van Israël, werd hij bij het passeren van de Allenby brug door de Israëlische inlichtingendienst ondervraagd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit (PA) werd daarna door de Israëlische autoriteiten geïnformeerd dat de VIP-reispapieren van Al-Maliki waren geannuleerd.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een verklaring weten dat “we de kwestie bij de Israëlische ambassade in Den Haag hebben aangekaart en hen hebben laten weten dat Nederland als gastland van het ICC veel heeft geïnvesteerd in het feit dat het ICC zijn werk zonder inmenging moet kunnen uitvoeren”.

Maliki had vorige week een ontmoeting met de ICC-aanklager Fatou Bensouda in Den Haag om haar aan te sporen het onderzoek te versnellen, zei zijn kantoor.

Bensouda had eerder deze maand aangekondigd een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden door Israël, Hamas en de PA in te stellen, na een verzoek hiertoe van de Palestijnse Autoriteit.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)