Nieuwe fragmenten van de Dode Zee rollen gevonden

Een deel van de boekrol van het Boek van de Twaalf Kleine Profeten, geschreven in het GrieksFoto Shai Halevi / Israel Antiquities Authority

Tijdens een grondig onderzoek van de vele grotten in de woestijn van Judea, zijn zo’n twee dozijn 2000 jaar oude Bijbelse boekrol fragmenten opgegraven, zo deelde de Israel Antiquities Authority (IAA) in een persbericht mee. Dit is voor eerst in 60 jaar dat er nieuwe fragmenten zijn gevonden.

De nieuw ontdekte boekrolfragmenten zijn Griekse vertalingen van de boeken Zacharia en Nahum uit het Boek van de Twaalf Kleine Profeten en zijn geschreven door twee schrijvershanden. Alleen de naam van God wordt in de teksten in het Hebreeuws geschreven.

Delen van de boekrol van het Boek der Twaalf Kleine Profeten zijn ontdekt tijdens de expeditie in de woestijn van Judea voordat ze werden bewaard. Foto Shai Halev / Israel Antiquities Authority

De ongeveer twintig fragmenten werden gevonden in de zogenaamde Cave of Horror in Nahal Hever, zo’n 80 meter onder een klif. Een andere bijzondere ontdekking in de loop van het onderzoek was misschien wel de oudste nog bestaande mand ter wereld.

Archeologen Chaim Cohen en Dr. Naama Sukenik met ‘s werelds oudste mand, zoals gevonden in Muraba’at Cave. Foto Yaniv Berman / Israel Antiquities Authority

Gemaakt van geweven riet, is de mand, compleet met deksel, niet minder dan 10.500 jaar oud, gebaseerd op radiokoolstofdatering door prof. Elisabetta Boaretto van het Weizmann Institute of Science in Rehovot, aldus de IAA.

De mand op de vindplaats. Foto Yaniv Berman Israël Antiquities Authority

Net als de vele, veel latere rollen, overleefde de mand al die jaren vanwege de opmerkelijke hitte en dorheid van de locatie: de Muraba’at-grotten in het Nahal Darga-reservaat. 

Conservatiewerk aan de mand in de laboratoria van de Israel Antiquities Authority. Foto Yaniv Berman / Israel Antiquities Authority

Bovendien is de mand, met een capaciteit van ongeveer 90 tot 100 liter, groot, wat volgens de archeologen suggereert dat het misschien als opslag werd gebruikt. Er werden geen overblijfselen in de mand gevonden om een hint te geven wat erin zou kunnen hebben gezeten.

De archeologen vonden ook de natuurlijk gemummificeerde overblijfselen van een kind, waarschijnlijk een meisje, gewikkeld in een doek. Compleet met haar, werd het lichaam gedateerd op ongeveer 6000 jaar geleden, ongeveer vier millennia ouder dan de boekrollen. Het kind, lag in een foetushouding opgerold en was mogelijk 6 tot 12 jaar oud, op basis van een voorlopige scan.

6.000 jaar oud skelet van een kind dat in doeken gewikkeld werd begraven. Foto Emil Aladjem, Israel Antiquities Authority

De archeologen vonden ook een voorraad munten uit de dagen van de noodlottige opstand van Bar Kochba tegen de Romeinen in 133-135 van de gewone jaartelling. De munten dragen de typische Joodse symbolen van die tijd, zoals een harp en een dadelpalm.

Een zeldzame cache uit de Bar Kochba-periode. Foto Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

Werkend in drie teams onder IAA-functionarissen Oriah Amichai, Hagay Hamer en Haim Cohen, ontdekten de archeologen ook pijl- en speerpunten, geweven stof, sandalen en zelfs luizenkammen uit de tijd van de opstand.

Vondsten uit de grotten: fragmenten van Qumran-potten en pijlpunten uit de prehistorische en Romeinse tijd. Foto Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority
luizenkam. Foto Clara Amit Israel Antiquities Authority

Dode Zee rollen

Zowel plunderaars als archeologen hebben de woestijn van Judea uitgekamd sinds de ontdekking van de Dode Zeerollen zo’n 70 jaar geleden. Afgezien van twee zilveren rollen gegraveerd met de Bijbelse priesterlijke zegen (van de late 7e tot vroege 6e eeuw voor de gewone jaartelling) ontdekt in Ketef Hinnom in Jeruzalem, worden de Dode-Zeerollen beschouwd als de vroegst bekende exemplaren van de Bijbelse boeken.

De nieuw ontdekte boekrolfragmenten zijn Griekse vertalingen van de boeken Zacharia en Nahum uit het Boek van de Twaalf Kleine Profeten
Het openen van een boekrol gedeelte in het conservatielaboratorium van de Israel Antiquities Authority. Foto Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

De Cave of Horrors wordt zo genoemd omdat toen het voor het eerst werd opgegraven in de jaren vijftig, archeologen de skeletten vonden van 40 mannen, vrouwen en kinderen die daar hun toevlucht hadden gezocht tijdens de opstand in Bar Kochba. Overblijfselen van een Romeins kampement werden gevonden bovenop de klif waarop de grot zich bevindt. Het gebrek aan tekenen van geweld op de skeletten bracht archeologen ertoe te suggereren dat de Romeinen de grot belegerden totdat de rebellen bezweken aan dorst of honger.

Volgens de IAA is het is logisch dat de Romeinen niet de moeite namen om de grot te bestormen, want om er toegang toe te krijgen, moet je ongeveer 80 meter (260 voet) van de klif naar beneden abseilen.

abseilen op weg naar de Horror Cave, Foto Shai Halevi, Israel Antiquities Authority

Deze buitengewone ontdekkingen werden gedaan in een enorme missie om relikwieën uit de prehistorie en Bijbelse tijden te vinden voordat plunderaars dat doen, legde IAA-directeur-generaal Israel Hasson uit. Het plunderen van oudheden is wereldwijd een enorm probleem: in januari hebben de autoriteiten in Tel Aviv een recordcache van duizenden kostbare voorwerpen in beslag genomen. 

De nieuw ontdekte boekrolfragmenten zijn Griekse vertalingen van de boeken Zacharia en Nahum uit het Boek van de Twaalf Kleine Profeten
De opgraving van de grotten werd uitgevoerd onder moeilijke omstandigheden Foto Yaniv Berman / IAA

Van alle honderden boekrollen die tot nu toe zijn gevonden, zijn er slechts drie relatief compleet, afhankelijk van de definitie van ‘compleet’. De rest bestaat uit ongeveer 25.000 fragmenten, schatten wetenschappers. Er worden enorme inspanningen geleverd om de teksten uit de fragmenten te reconstrueren met behulp van geavanceerde technologie.

Tientallen jongeren uit pre-militaire voorbereidingsprogramma’s namen deel aan de opgravingen. Foto Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority

Tot nu toe is ongeveer 80 kilometer aan woestijngrotten onderzocht, onder anderen met het gebruik van drones om toegang te krijgen tot deze bijzonder ontoegankelijke plaatsen, zei de IAA.

Sinds een bedoeïenen herder in 1947 de eerste rollen ontdekte, hebben deze oude teksten een revolutie teweeggebracht in onze kennis van het Jodendom uit de periode van de Tweede Tempel en de vele groepen en sekten waaruit het rabbijnse judaïsme en christendom uiteindelijk voortkwamen. Als er één ding zeker is dat de Dode-Zeerollen ons hebben geleerd, dan is het dat toen ze werden geschreven, de tekst die we beschouwen als het Oude Testament nog niet was voltooid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!