In Israël gevonden 3.500 jaar oude inscriptie is ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van het alfabet

Vroege alfabetische inscriptie gevonden op aardewerken scherven gevonden bij Lachis . Foto : Antiquity Publications Ltd // J. Dye, Oostenrijkse Academie van Wetenschappen

Uit een studie die donderdag in het tijdschrift Antiquity werd gepubliceerd blijkt dat een 3500 jaar oude inscriptie die onlangs in Tel Lachish is opgegraven, het oudste stuk geschrift is dat ooit in Israël is gevonden en ongekende inzichten biedt in de ontwikkeling van de eerste alfabetten.

De combinatie van zes letters in twee verschillende regels, staat op een aardewerken scherven die gevonden is op de site in Lachish in de Shephelah-regio in het zuiden van centraal Israël.

De ontdekking van het alfabetische schrift vult een leemte in de vroege geschiedenis van een schrift dat blijkbaar is ontwikkeld door Kanaänitische migranten in het oude Egypte. Vanuit de Levant zou het schrijfsysteem zich uiteindelijk over de hele wereld verspreiden en tot op de dag van vandaag het meest gebruikte schrijfsysteem worden.

Een kaart van de Levant met de locatie van Lachish<strong> </strong>Credit: Antiquity Publications Ltd // Hoflmeyer 

De kleine scherven, die al in 2018 werden gevonden, van de overblijfselen van een aarden pot die uit Cyprus was geïmporteerd en in Kanaän met inkt was beschreven, zijn slechts 4 bij 3,5 centimeter groot en bevat een handvol tekens, verdeeld over twee regels.

Het meerdere keren in de Bijbel genoemde Tel Lachish, vertegenwoordigt een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Israël. Gedurende die periode – rond het midden van het 2e millennium vGT – was het een Kanaänitisch centrum.

Volgens het boek Jozua hebben de Israëlieten het vernietigd toen ze het land Israël veroverden aan het einde van hun omzwervingen in de woestijn na de uittocht uit Egypte.

Lachis werd later een Israëlitische stad, een belangrijk centrum in het koninkrijk Juda, totdat het in de 7e eeuw voor de gewone jaartelling door de Assyriërs werd verwoest.

De inscriptie werd zeer nauwkeurig gedateerd op 3.500 jaar geleden dankzij de talrijke organische monsters die ermee werden verzameld, zoals zaden, waardoor de onderzoekers radiokoolstofdatering konden toepassen.

Vestingwerken uit de late bronstijd in Lachish, waar de inscriptie werd gevonden. Credit: Antiquity Publications Ltd // J. Dye & L. Webster, Oostenrijkse Academie van Wetenschappen

Dr.Felix Höflmayer, hoofdauteur van het artikel en mededirecteur van de opgraving in Tel Lachish zei “dat de opgraving in 2017 begonnen en dat de scherven in 2018 werden ontdekt”.

De nieuwe vondst is vooral belangrijk omdat het de kloof verkleint tussen de vroegste getuigenissen van alfabetisch schrift die in de Sinaï-regio zijn ontdekt en meer recent bewijs van Semitische alfabetten.

“We weten dat het vroege alfabet ongeveer in de 19e eeuw voor de gewone jaartelling op de Sinaï werd uitgevonden. Het dook veel later weer op in de zuidelijke Levant, pas rond de 13e en 12e eeuw, maar we hadden geen aanwijzingen over wat er tussen deze twee perioden gebeurde ”, merkte Höflmayer op.

Vóór de ontdekking van de inscriptie dachten experts dat het schrift door Egypte naar de Levant was gebracht, aangezien archeologen vaak verwezen naar een gebied dat het moderne Israël, de Palestijnse Gebieden, delen van Libanon en Jordanië omvat.

“In de late bronstijd, tussen 1550 en 1200 voor de gewone jaartelling, viel de regio onder het Egyptische rijk”, zei Höflmayer. “De Egyptenaren legden hun administratief systeem en hun eigen schrijven en vele experts echter op dat het vroege alfabet in deze context geïntroduceerd zou kunnen zijn, maar nu kunnen we zien dat het al in gebruik was, in ieder geval in de 15e eeuw vChr, toen er nog geen zo’n grootschalige Egyptische overheersing.”

Volgens Höflmayer was het alfabet niet het Hebreeuwse alfabet, maar eerder een alfabet waaruit het Hebreeuwse eeuwen later zou evolueren.

De inscriptie draagt ​​letters die de onderzoekers identificeerden als ‘ayin , bet en daled’, en vormen een woord dat kan samengaan met ‘eved’, wat destijds, evenals in het moderne Hebreeuws, “slaaf” betekent. Het tweede ontcijferde woord wijst op het woord ‘nectar’.

“Alle alfabetten zijn enigszins geëvolueerd van hiërogliefen, de Fenicische, de Hebreeuwse, de Griekse, de Latijnse enzovoort “, nu weten we dat het alfabet niet door de Egyptische overheersing naar de Levant is gebracht”, legde Höflmayer uit.

“Hoewel we nog niet echt kunnen uitleggen hoe het is gebeurd, kunnen we wel zeggen dat het veel eerder was en onder verschillende sociale omstandigheden,” aldus Höflmayer.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)