Kunstenaars uit Bahrein en Iran nemen deel aan tentoonstelling in Haifa

Detail van “Inverso Mundus”, een videowerk van het Russische collectief AES + F, te zien op de Mediterrane Biënnale in Haifa, april tot juni 2021. Foto met dank aan de Middellandse Biënnale

Als bewijs dat kunst grenzen en politiek overstijgt, opende de vierde Mediterrane Biënnale in Haifa op 6 april op de WIZO Haifa Academy of Design & Education met werken van 60 kunstenaars en kunstcollectieven uit 17 landen – waaronder Iran, Afghanistan en Turkije.

De biënnale werd in 2010 opgericht als een model voor multiculturele samenwerking en dialoog tussen verschillende visies en meningen van verschillende gemeenschappen en groepen.

Het thema dit jaar is ‘Samen leven – grenzen overschrijden’.

De landen van herkomst van kunstenaars zijn onder meer Afghanistan, Oostenrijk, Bahrein, Frankrijk, Duitsland, Israël, Italië, Iran, Kazachstan, Mexico, Portugal, Roemenië, Rusland, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De kunstenaar uit Bahrein, sjeik Rashid Al Khalifa , is een lid van de Bahreinse koninklijke familie. Zijn deelname is een ander voorbeeld van de Abraham-akkoorden tussen Israël en zijn geboorteland. Een selectie van zijn 3D-schilderijen op aluminium zal te zien zijn.

Enkele van de Israëlische kunstenaars waren eerder te zien in ISRAEL21c: Druzen-schilder Fatma Shanan , filmregisseur / architect Amos Gitai , beeldhouwer Micha Ullman, Haifa-schilder Shahar Sivan en experimentele hedendaagse kunstenaar Shira Gepstien-Moshkovich .

De Mediterrane Biënnale, samengesteld door Belu-Simion Fainaru en Avital Bar-Shay, loopt tot en met juni en biedt “een alternatief platform om kwesties te bespreken zoals het herstellen van kunst voor het publiek; de relevantie van kunst in de huidige consumptiemaatschappij; en kunst als brug tussen culturen. “

“De pandemie heeft het moeilijk gemaakt om nieuwe mensen te ontmoeten, maar de dialoog is nu belangrijker dan ooit”, aldus de curatoren.

“De 4e Biënnale van de Middellandse Zee zal dienen als een plek die mensen uit verschillende culturen, sectoren en klassen samenbrengt om samen te werken en te werken op een plek zonder vooroordelen, misvattingen en angst, waardoor een betere realiteit voor ons wordt gecreëerd tijdens de Coronavirus-crisis. Het benadrukt de noodzaak om kunst in contact met mensen, in samenwerking met hen, samen, zo toegankelijk mogelijk te maken. ”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!