Online Nederlandse Jom Hasjoa herdenking

Foto via NIK

De Nederlandse Jom Hasjoa herdenking zal dit jaar op 8 april online plaatsvinden, waarbij onder andere de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, de Joodse Gemeenschap in Nederland zal toespreken.

Elk jaar herdenkt de joodse gemeenschap in Nederland hun 102.000 familieleden, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) zijn vermoord.

Op 8 april 2021 (27 Nisan 5781 op de  Hebreeuwse kalender) vindt de herdenking plaats voor de gehele joodse gemeenschap in Nederland in al zijn verscheidenheid; 34 joodse organisaties nemen deel in de Stichting Jom Hasjoa-herdenking Nederland. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema houdt een toespraak.

Het online programma is vanaf 19:00 uur op 8 april hier online te volgen.

Programma Jom Hasjoa-herdenking

Het Organisatiecomité van de Stichting Jom Hasjoa-Herdenking Nederland heeft samen met het Joods Cultureel Kwartier een online programma samengesteld. De presentatie is in handen van David Simon. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een toespraak, waarna leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina 6 fakkels ontsteken. De fakkels symboliseren de 6 miljoen vermoorde vrouwen, mannen en kinderen tijdens de Sjoa.

Ook de Ambassadeur van Israël, Z.E. Naor Gilon, voert het woord. Verder spreken nog, namens de oorlogsgeneratie Samu de Leeuw en Ronit Palache namens de naoorlogse generatie. Rabbijn Awraham Rosenberg reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed.

Over Jom Hasjoa

Op Jom Hasjoa, de dag van de catastrofe, herdenkt de joodse gemeenschap over de hele wereld de moord op de 6 miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan, volgens de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het Getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. In Nederland vindt deze herdenking sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg. De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van de herdenking), ook wordt het Kaddisj gezegd, een gebed waarin, ondanks alles, mensen hun vertrouwen in G’d uitspreken.

Over Stichting Jom Hasjoa-Herdenking Nederland

De Stichting Jom Hasjoa-Herdenking Nederland is een samenwerking namens 34 joodse organisaties met als doel de organisatie van de jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking in de Hollandsche Schouwburg. De uitvoering is in nauwe samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier en met het Organisatiecomité van de Stichting Jom Hasjoa-herdenking Nederland. Voorzitter van de Stichting Jom Hasjoa-herdenking Nederland is Annemiek Gringold en vicevoorzitter is David Simon. John Melkman is coördinator van het Organisatiecomité.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)