Baanbrekend onderzoek wil communicatie met walvissen mogelijk maken

Walvins. Foto Israel21C.

Het is bekend dat walvissen met elkaar kunnen communiceren, maar wat als we zouden kunnen begrijpen wat ze zeggen en onze eigen gedachten aan hen zouden kunnen overbrengen?

Dat is wat zeewetenschappers van de Universiteit van Haifa en topuniversiteiten van over de hele wereld hopen te doen met een nieuw vijfjarig onderzoek om te ontcijferen hoe potvissen communiceren en of het mogelijk is voor mensen om zich te mengen in het gesprek, meldt ISRAEL21C.

Onderzoekers zijn van plan om ultramoderne machine learning en niet-invasieve robotica te gebruiken om de taal van de potvissen te leren begrijpen en zelfs proberen terug te praten tegen deze mooie en steeds zeldzamere wezens.

De potvis heeft het grootste brein op aarde, meer dan vijf keer zwaarder dan dat van een mens. Net als mensen heeft het ook een complex communicatiesysteem en leeft het in hechte familiegroepen.

Deze walvissen kunnen wel 20,7 meter lang worden en 70 jaar of langer leven.

“Deze [zoogdieren] maken een klikgeluid met verschillende frequenties wanneer ze zich in het gezelschap van andere walvissen bevinden. De vraag is: is dit gewoon een simpele code of een echte taal? ” vraagt prof. Dan Tchernov van de Leon H. Charney School of Marine Sciences van de Universiteit van Haifa, zich af. Hij is een van de leiders van het project.

“Met de vooruitgang van machine learning en geavanceerde taalkunde kunnen we voldoende gegevens verzamelen over hun stemmen, de context waarin deze geluiden worden gebruikt en begrepen wat hun gedrag en motivatie achter deze geluiden is. We kunnen een algoritme ontwikkelen om te bepalen of ze een authentieke taal hebben.

Het Project CETI ecosysteem. Illustratie door Alex Boersma

“Natuurlijk zou de droom zijn als we in staat waren zijn om met walvissen te communiceren, op hun voorwaarden”, voegde Tchernov toe, die ook wetenschappelijk directeur is van het Morris Kahn Marine Research Station.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)