Duitse oproep om Jodenster bij coronademonstraties te verbieden

Twitter bericht van Engelse komiek David Baddiel

Felix Klein, de Duitse antisemitisme-commissaris, heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen het dragen van de Gele Ster bij demonstraties te verbieden. Sommige demonstranten hebben het woord ‘Jude’ vervangen door de uitdrukking ‘ungeimpft’ (niet-gevaccineerd). Daarmee stellen ze het vaccinatie-beleid gelijk aan de vervolging en moord op Joden ten tijde van nazi-Duitsland.

“Als mensen bij demonstraties zogenaamde joodse sterren aan zichzelf vastpinnen en daarmee vergelijkingen trekken die de holocaust relativeren, dan moeten de middelen die de wet biedt tegen hen worden toegepast”, zei hij tegen de Duitse krant Tagesspiegel.

Het hoofd van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, Josef Schuster, zei vorig jaar echter dat het “onuitsprekelijk” was dat Duitsers huidige beperkingen op hun leven vergeleken met de misstanden van het Derde Rijk.

Het hoofd van het in het VK gevestigde Centre for Countering Digital Hate, Imran Ahmed, zegt dat met name anti-vaxxers antisemitisme hebben geïnstrumentaliseerd. In een interview met BBC zegt Imran: “Ik kan niet veel dingen bedenken die walgelijker zijn dan het vergelijken van vaccins die talloze levens zullen redden bij de industriële slachting van Joden in de Holocaust”. Hij voegde er aan toe dat anti-vaxxers omarmd worden door extreemrechts, extreemlinks en complotdenkers.

Antisemitische misdrijven in Duitsland stegen vorig jaar tot 2.300, wat volgens de regeringscommissaris beangstigend maar niet verrassend was. “Mensen zijn in tijden van crisis meer open voor “irrationele verklaringen, waaronder antisemitische stereotypen”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)