Iraniërs riskeren hun leven om steun uit te spreken voor Israël

Foto Twitter

Terwijl in de straten van Europa en de VS de roep tot vernietiging van de joodse staat toeneemt, spreken Iraniërs in Iran en daarbuiten zich uit voor Israël. Dit ondanks de censuur en de onderdrukking door het Iraanse regime.

Elke openbare uiting van steun aan Israël in Iran wordt bestraft met lange gevangenisstraffen of zelfs executie. Maar volgens degenen die de Iraanse interne aangelegenheden volgen, heeft de huidige situatie een kookpunt bereikt waardoor velen zich bereid voelen risico’s te nemen om de autoriteiten van het regime te trotseren.

“Ik zeg niet dat Israël een perfect land is, maar ik steun Israël omdat het het enige land in het Midden-Oosten is dat gelijke rechten en kansen biedt aan Joden, christenen en moslims”, zei Ahmad Batebi, een Iraanse niet-Joodse activist en journalist in een gesprek met Jewish News Syndicate. “Als Iraniërs breekt ons hart wanneer we de dood zien van een onschuldig Palestijns of Israëlisch kind. Maar we weten dat Israël niet opzettelijk probeert deze kinderen kwaad te doen en alleen een zieke terreurgroep zoals Hamas ze gebruikt als menselijk schild.”

Batebi en vele andere anti-regime-activisten zeggen dat ze boos zijn over het feit dat de rijkdom van de Iraanse natie al sinds decennia wordt overgedragen aan Palestijnse terroristen in Gaza en elders in het Midden-Oosten, terwijl de gemiddelde bevolking in Iran het economisch zwaar te verduren heeft.

“Veertig jaar lang hebben de Palestijnen Iraans geld aangenomen, maar ons nooit bedankt; ze drukken nog steeds hun haat uit voor Iraniërs en steunden zelfs Saddam [Hoessein] tijdens de oorlog tussen Iran en Irak [in de jaren tachtig]!” zei Batebi, die in Washington, DC woont. ‘Genoeg is genoeg! Het geld dat zou kunnen worden gebruikt om voedsel in de mond van Iraanse kinderen te stoppen, mag niet aan deze Palestijnse moordenaars en terroristen worden gegeven.’

Een terugkerende boodschap van antiregime-activisten op sociale media was hun extreme woede tegen het Iraanse regime omdat het de rijkdom van het land besteedt aan het financieren van Hamas-raketten in plaats van aan coronavirusvaccins. Iran behoort momenteel tot de landen van de wereld met de hoogste sterftecijfers als gevolg van het virus.

‘Zie je vanavond het vaccinatiegeld van het Iraanse volk boven de lucht van Tel Aviv exploderen?’ vroeg een Iraanse oppositieactivist in een Farsi-tweet.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)