Israëlische startup ontwikkelt technologie om zuurstof te maken op de maan

Screenshot YouTube

De Israëlische startup Helios zegt dat het technologie heeft ontwikkeld om zuurstof uit maangrond te produceren. Dit zal meerdere en langdurige missies naar de maan economisch levensvatbaar maken en niet voor brandstof en andere hulpbronnen afhankelijk te zijn van de aarde.

Het bedrijf zegt in een verklaring dat “het initiatief financiering heeft gekregen van het Israëlische Ruimteagentschap en het ministerie van Energie om een ​​systeem te ontwikkelen dat de komende drie jaar in twee ruimtemissies zal worden gelanceerd”.

In een interview met de Times of Israël, zegt Jonathan Geifman, medeoprichter en CEO van Helios: “We hebben missies gepland om ons systeem in de ruimte met partners te demonstreren”.

Hij zegt verder dat “de eerste missie tegen het einde van volgend jaar zou kunnen plaatsvinden en de volgende missie over drie jaar”.

Hij kon echter de namen van de partners waarmee het bedrijf zal samenwerken nog niet bekendmaken.

Een van de belangrijkste obstakels bij het verzenden van missies naar de maan zijn de kosten van het transporteren van items van de aarde naar het maanoppervlak. Voor het lanceren van raketten met lading is extra brandstof nodig, dus hoe zwaarder de lading, hoe meer brandstof er nodig is. Die extra brandstof draagt ​​bij aan het gewicht, waardoor is nog meer brandstof nodig, zegt het bedrijf in een YouTube-video op haar website.

Een maanbasis en het regelmatig heen en weer transporteren van mensen en materialen, zoals voor het komende decennium gepland door ruimtevaartbedrijven zoals SpaceX, heeft duizenden tonnen zuurstof per jaar nodig. 

Het ruimteschip van SpaceX zal, wanneer het volledig is geladen, naar verwachting 1.200 ton wegen, waarvan 850 ton zuurstof. Het kost enkele honderdduizenden dollars per kilogram om iets naar de maan te verzenden – waardoor langdurige missies economisch niet haalbaar zijn, tenzij zuurstof op de maan kan worden geproduceerd, aldus het bedrijf.

Het proces dat het bedrijf heeft ontwikkeld, wordt gesmolten regolith-elektrolyse genoemd, met behulp van een met ‘maangrond’ gevoede reactor. Het smelt de maanbodem bij 1600 graden Celsius en creëert vervolgens via elektrolyse zuurstof die wordt opgeslagen voor gebruik.

Het bedrijf heeft de meeste omstandigheden op de maan gesimuleerd met behulp van maanachtig zand, om zijn systeem, ontwikkeld door de University of Central Florida, uit te proberen op basis van monsters die van de maan zijn meegebracht”, legt Geifman uit.

“Het grote onbekende echter, is hoe de technologie werkt bij gebrek aan zwaartekracht, en daarom worden de twee pilot missies gepland om de methode ter plaatse te testen”, aldus Geifman.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)