Universiteit Leiden verzet zich tegen oproep van academici om Israël te boycotten

Vlag van de Universiteit van Leiden, ter illustratie. Foto YouTube.

Ruim vijfhonderd academici, ruim de helft aan de Universiteit van Leiden, ondertekenden vorige week een open brief aan de Nederlandse regering over het Palestijns-Israëlisch conflict waarin opgeroepen wordt tot een boycot van Israël.

De Rector Magnificus van de Universiteit van Leiden, Hester Bijl, wil echter niets van een boycot weten. “Leiden”, schrijft zij, “is een bolwerk van vrijheid, waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. We staan pal voor inclusiviteit en sociale veiligheid bij het geven van die mening. Oproepen tot boycot hoort daar niet bij. En uiteraard is de grondwet de grens.”

In hun open brief stellen de academici dat zij zich solidair verklaren met het Palestijnse volk en dat zij bezwaar maken tegen de indruk dat het gevaarlijk is te denken dat in het Palestijns-Israëlische conflict de beide strijdende partijen gelijk zijn. 

[Noot van de redactie: beide partijen zijn inderdaad niet gelijk. Israël is een rechtstaat die gelijke rechten voor burgers garandeert, hoewel toegegeven Israëlische Arabieren een bevoorrechte positie hebben omdat ze niet hoeven te dienen in het Israëlische leger en kunnen trouwen zonder zich te hoeven houden aan de regels van het rabbinaat in tegenstelling tot joodse Israëliërs. Ook beschermt Israël haar burgers en zet zij hen niet in als menselijke schilden, zoals de Palestijnse terreurorganisaties dit doen.]

De brief beschrijft de situatie van de Palestijnen in Gaza en de West-Bank als tweederangsburgers die in een systeem van segregatie leven dat volgens de ondertekenaars neerkomt op apartheid. “Dit soort geweld en discriminatie vormen de oorzaak van de geweldsescalatie die nu plaatsvindt”, schrijven zij.

[Noot van de redactie: ook deze stelling is niet geheel onjuist. De Palestijnse terreurorganisaties willen een gewelddadig en bloedig einde maken aan de joodse staat, terwijl de inwoners van die staat niet aan een gewelddadig en bloedig einde willen komen en dit levert inderdaad conflict op.]

“Het is op grond van deze schendingen” schrijven de academici in hun brief, “dat wij verklaren in te gaan op de oproep van onze Palestijnse collega’s om Israëlische academische instituten te boycotten. Dit is gerechtvaardigd vanwege de formele banden tussen Israëlische universiteiten en het Israëlische leger, alsook andere overheidsorganen die de architectuur van de bezetting vormen.”

Dit laatste is een vaak gehoorde claim van Palestijnse terreurorganisaties om aanslagen op Israëlische burgerdoelen te rechtvaardigen. Een academische boycot van Israël zal daarom niet alleen Israël onder druk zetten, deze lijn van redenatie rechtvaardigt ook geweld tegen Nederlandse joden die Israël steunen of familie hebben in Israël.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)