Amerikaanse joden luiden de noodklok over antisemitisme

Toonaangevende Amerikaanse joodse organisaties hebben het Witte Huis gevraagd om op te treden tegen het toenemende antisemitisme in de VS na een reeks van anti-joodse incidenten met betrekking tot gevechten tussen Israël en de Gazastrook in de afgelopen weken.

“We zijn dankbaar voor het huidige staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas, maar we zijn bang dat de manier waarop het conflict is gebruikt om antisemitische retoriek te versterken, gevaarlijke actoren aan te moedigen en joden en joodse gemeenschappen aan te vallen, gevolgen zal hebben die veel verder gaan dan deze afgelopen twee weken”, schreven de groepen.

Ze drongen er bij Biden op aan “zich krachtig uit te spreken tegen deze gevaarlijke trend en naast de Joodse gemeenschap te staan ​​in het licht van deze golf van haat voordat het erger wordt.”

Onder de ondertekenaars van de brief waren de Joodse Federatie van Noord-Amerika, de Anti-Defamation League, het American Jewish Committee, de Orthodox Union en de Hadassah Women’s Zionist Organization of America.

Door het conflict zijn de spanningen in de VS tussen aanhangers van Israël en de Palestijnen flink toegenomen. De Anti-Defamation League, een in New York gevestigde internationale Joodse organisatie, zei dat het sinds het conflict begon een “gevaarlijke en drastische golf” van antisemitische haatmisdrijven heeft gezien.

Volgens een recente studie van het Pew Research Center zegt 53% van de Amerikaanse joden zich minder veilig te voelen. Vooral joden die religieuze kledij dragen, zoals een hoofdbedekking, voelen zich bedreigd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)