VAE wil bemiddelen in Israëlisch-Palestijns conflict

Sheikh Mohammed bin Zayed, ter illustratie. Foto YouTube.

De Verenigde Arabische Emiraten willen bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen, zei de de facto heerser van de Golfstaat afgelopen zondag.

Abu Dhabi kroonprins Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan maakte de opmerkingen in een telefoongesprek met de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, wiens land m et steun van de VS op vrijdag hielp een wapenstilstand te bewerkstellingen waarmee een einde kwam aan de hevigste gevechten in jaren tussen Israël en de Palestijns terreurgroepen.

De VAE, die vorig jaar de banden met Israël heeft genormaliseerd, “is bereid om met alle partijen samen te werken om het staakt-het-vuren te handhaven en nieuwe wegen te verkennen om escalatie te verminderen en vrede te bereiken”, aldus het staatspersbureau WAM.

De kroonprins benadrukte echter de noodzaak van “extra inspanningen, vooral door Israëlische en Palestijnse leiders”.

De normalisatieovereenkomsten die vorig jaar werden ondertekend door de VAE en Bahrein, gevolgd door Soedan en Marokko, werden door de Palestijnen aan de kaak gesteld omdat ze afstand deden van een verenigd standpunt waarin Arabische staten alleen vrede zouden sluiten onder een tweestatenoplossing, waarvoor de onderhandelingen al jaren op niets uitlopen.

De VAE, die politieke islamistische groeperingen zoals Hamas wantrouwt, heeft gezegd dat de “Abraham Akkoorden” uiteindelijk de Palestijnen ten goede zouden komen.

Yousef al-Otaiba, ambassadeur van de VAE in Washington, zei vorige maand dat de oprichting van formele kanalen onder de akkoorden de Golfstaat in staat zou stellen een vergelijkbare diplomatieke rol te spelen in het Israëlisch-Palestijnse conflict als Egypte en Jordanië, die beide vredesakkoorden met Israël hebben.

Egypte en Qatar, die banden hebben met Hamas, leidden de regionale inspanningen voor het staakt-het-vuren dat een einde maakte aan 11 dagen van gevechten waarbij luchtbombardementen op Gaza 232 Palestijnen doodden en raketaanvallen 12 mensen in Israël doodden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)