Amerikanen doen zich voor als jeshiva studenten om Israël binnen te komen

Foto redactie

Meer dan 30 mensen uit New York zijn er in geslaagd om dinsdagavond een bruiloft in Kfar Saba bij te wonen door zich uit te geven als jesjiva studenten. Hierdoor konden ze een studentenvisum bemachtigen en Israël bezoeken, ook al waren de mannen en vrouwen bijna allemaal ouder dan 50 jaar.

Mensen met een studentenvisum kunnen naar Israël reizen, ondanks het feit dat bijna al het andere toerisme verboden is als gevolg van de coronareisbeperkingen.

De Amerikanen probeerden oorspronkelijk de visa te verkrijgen via Amudim, een ultraorthodoxe organisatie die tieners helpt bij het verkrijgen van studentenvisa zelfs tijdens de coronacrisis.

De organisatie werd benaderd door een groep van meer dan 30 mensen, die allemaal beweerden dat ze medio juni een studentenvisum nodig hadden om naar Israël te komen.

Amudim-topman Zvi Gluck kreeg echter argwaan en nam contact op met het Israëlische consulaat, dat ook discrepanties in de aanvragen had opgemerkt.

Gluck ontdekte dat hij, in plaats van in contact te zijn geweest met meer dan 30 jongens van de yeshiva-leeftijd die hoopten hun jaar in Israël door te brengen, onbewust hulp had geboden aan een groep mannen en vrouwen, velen ouder dan 50, die de reisbeperkingen probeerden te omzeilen om Israël te bezoeken voor een bruiloft.

Ondanks de pogingen van Gluck om te voorkomen dat de visa aan de groep werden overhandigd, slaagden ze erin het land binnen te komen voorafgaand aan de bruiloft nadat ze met succes de studentenvisa hadden verkregen via het Israëlische consulaat in België.

De Israëlische autoriteiten zullen naar verluidt niet langer studentenvisumaanvragen verwerken van de drie Israëlische yeshiva-instellingen die betrokken waren bij de fraudepoging.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op het incident gereageerd en zegt ermee bekend te zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Bevolkings- en Immigratieautoriteit onderzoeken de omstandigheden van het incident.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)